Achter het Archief: de Far$ity

In roeiend Nederland staat Asopos de Vliet bekend als één van de weinige verenigingen die nog nooit het Oude Vieren veld gestart heeft. Een groot deel van Asopos de Vliets eigen leden gelooft zelfs dat wij nooit het pronknummer op het Amsterdam-Rijnkanaal gestart hebben. Hoe anders was dit in het begin van de jaren ’70. In 1973 vond de eerste ‘open’ editie plaats van de Varsity, waarin ook niet-corporale verenigingen mochten deelnemen aan de Varsity. En drie jaar later kregen ook vrouwen gelegenheidom deel te nemen aan de wedstrijd.

Albert Wittkampf, Hans Hillenius, Remmert Steigenga en Frits Hendriks roeiden namens Asopos de Vliet een goede voorwedstrijd en schakelden het grote Aegir uit. De Groningse vereniging deed het op dit moment bijzonder goed en waren zelfs met hun verenigingsacht uitgezonden naar de Olympische Spelen in München het jaar ervoor. In de finale moest Asopos de Vliet helaas vijf andere ploegen voor zich dulden. Ondanks de bijzonder sterke prestatie van de heren voor een eerste deelname, was dit niet Asopos’ sterkste ploeg. De vier met Ed Maan, Cees van den Ende, Henk van den Huls en John Schouten kon niet deelnemen, omdat zij op dit moment niet intraining waren! Zo was bijvoorbeeld Ed afwezig door een stage in Senegal eerder dat jaar. Na de Varsity besloten bovengenoemden weer intraining te gaan en wonnen zowaar later dat jaar het Nationaal Kampioenschap in de vier zonder stuurman waar zij de winnaar van de Varsity en bondsboot Laga zowaar versloegen! Hoe had het kunnen zijn als zij toch eerder dat jaar ook de Varsity hadden gestart…

Naast het Oude Vieren veld kent de Varsity uiteraard ook andere nummers. Het eerste Varsity blik voor Asopos de Vliet werd getrokken door toenmalig Praeses Barend van Kouterik, die momenteel voorzitter is van Die Leythe, in het nieuwelingenskiff-veld. “Vlak na de start lag Barend reeds twee lengtes achter, maar met steun van zijn achterban, die tot schrik van de rest van het publiek met donderend lawaai luidkeels zijn naam scandeerde, slaagde hij erin middels een geweldige tussensprint op 1000 meter zijn directe belagers op vele lengtes te zetten. Zo maakten ons aller Barend geschiedenis door als eerster onzer vereniging een Varsityblik te winnen.”

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)