Voorbeschouwing Tromp Boat Races 2019

Hetairoi, lieve leden,

 

Komend weekend is het voor de meeste middengroeproeiers tijd voor de eerste langebaanwedstrijd van het seizoen. Bij roeivereniging Cornelis Tromp in Hilversum zullen de 34e Tromp Boat Races gevaren worden, en namens Asopos zullen maar liefst 13 roeiers meedoen aan deze achtervolgingsrace over 5250m. Namens MGD zullen vier skiffs starten en namens MGH vijf skiffs en twee dubbeltweetjes. Er is vanaf augustus al hard getraind door de middengroepen, dus dit weekend zullen zij bij de eerste meting met de rest van roeiend Nederland laten zien dat er al grote stappen zijn gezet en hard gevaren kan worden. 

 

In blok 2 op zaterdag zullen twee zware en drie lichte heren skiffs het spits afbijten voor Asopos. In de skiffvelden zullen licht en zwaar, SB en en open klasse en beginner en elite allemaal doorelkaar wegstarten waardoor er in totaal 117 roeiers in dit veld meevaren. De eerste die van start zal gaan is Siem de Visser. Hij heeft vorig jaar al wel eens geskifft, maar was het grootste deel van het seizoen in boordboten te vinden, zo ook op de Tromp in 2018. Dit seizoen is Siem veel aan het skiffen en hij heeft zijn draai in de Frans goed gevonden. Tussen de 35 inschrijvingen in het HSB 1x-veld zit ook Anton van der Gaag, die 6 boten na Siem zal beginnen aan zijn 5,25 km race. Ook Anton heeft vorig jaar voornamelijk in boordboten geroeid, maar heeft op het einde van het seizoen ook al regelmatig de skiff gepakt. Dit jaar heeft hij veel geskifft, en sinds de zomer zijn er goede stappen gezet. Siem en Anton hebben een aantal pittige concurrenten in hun veld, dus het is nu nog lastig inschatten waar ze zullen eindigen. Het is voor beide mannen de eerste race in de skiff, dus ze zullen vooral hun eigen race moeten gaan varen en bij hun eigen focuspuntjes blijven, en kijken wie ze allemaal achter zich kunnen laten. 

Na de twee zware skiffeurs van MGH zullen Marc Deggeller, Mees van der Meer en Noud van Halteren tussen deze 117 roeiers van start gaan in het LHSB 1x-veld. Mees heeft afgelopen langebaan seizoen al bewezen erg goed te zijn in de skiff met zeer nette races op de Tromp en Hel van het Noorden en zelfs een blik op de Winterwedstrijden. Met 39 inschrijvingen in het LHSB 1x-veld, waaronder enkele oude bekenden van afgelopen jaar, zal Mees een pittige kluif hebben om bij de top van het veld te horen. Hij heeft echter op de Moordregatta al laten zien topfit te zijn en ook technisch loopt z’n skiff erg goed. Hij is er dus op gebrand zo hoog mogelijk bij te top te eindigen. Gezien zijn eerdere resultaten en zijn topconditie denk ik dat Mees zeker wel eens een hele goede prestatie neer kan gaan zetten. Naast Mees zullen ook Marc en Noud de strijd aangaan in het Lichte SB-veld. Zij hebben na hun wedstrijdjaar met EJL ’18 afgelopen jaar respectievelijk gecoacht en clubgeroeid, maar zijn nu weer terug van weggeweest en zijn volle bak aan het meetrainen bij middengroep heren. Beide heren hebben voorheen meer geboordroeid, maar hebben afgelopen weken flinke stappen gezet in de skiff. Met de wat meer ervaren lichte scullers meetrainen heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, de splittijden worden steeds rapper en de mannen beschikken over enorme wilskracht om steeds harder te blijven gan. Het is voor zowel Marc als Noud de eerste wedstrijd in de skiff, dus spannend zal het zeker zijn, maar als de mannen het hoofd koel houden en de technische lijn uit de trainingen doorzetten, denk ik dat er zeker goed meegevaren kan gaan worden en ze een groot deel van het veld achter zich zullen houden.

 

Na een korte pauze zullen in blok 3 de dubbeltweetjes van MGH starten in het H 2x-veld. Dit veld met 12 inschrijvingen is gevuld met zowel ontzettend ervaren ploegen als wat minder ervaren roeiers. Waar de mannen afgelopen weken ook in de dubbelvier hebben getraind op weg naar de Novembervieren zullen ze nu elkaars concurrent zijn en het in twee tweetjes tegen elkaar openemen. Onder de naam Asopos 1 zullen David Nederstigt en Lucas Hoedemaker van start gaan, en Maarten van Lemmen en Bonno Muller zullen starten als Asopos 2. De heren hebben afgelopen jaar allemaal in een acht of vierzonder geroeid, dus het scullen is nog redelijk nieuw. Toch hebben de mannen het allemaal behoorlijk snel onder de knie gekregen en kwam er al vlot een goede bootsnelheid in beide tweetjes. Ik denk dat beide tweetjes een hele mooie race kunnen gaan neerzetten, dus ik ben benieuwd wie er aan het langste eind zullen trekken.

 

Op zondag in blok 5 zullen de dames skiffs van MGD starten. In het DSB 1x-veld zal Meike van Kootwijk de strijd aangaan om de 5250m zo snel mogelijk af te leggen. Met 32 inschrijvingen is ook dit veld erg goed gevuld met bekende en minder bekende namen. Meike heeft vorig jaar op de Tromp zowel in de skiff als viermet gestart, dus heeft al ervaring met de afstand en de baan. Dit jaar zal ze opnieuw het Hilversums Kanaal overgaan in de skiff met meer ervaring op zak, dus vol goede moed te laten zien hoeveel stappen er zijn gezet in de skiff. 

In blok 5 zullen ook de lichte dames van mgd starten, namelijk Lindsay Mulder, Eva Spaargaren en Lisanne van Abswoude. Voor deze dames is het scullen niet nieuw, maar ze hadden nog niet allemaal even veel ervaring met het skiffen. Ze hebben de afgelopen weken hard getraind en hebben technisch goede stappen gezet. Lindsay is na een jaar sturen weer terug geswicht naar het roeien en zal nu voor het eerst in lange tijd weer als roeier een wedstrijd gaan starten. Ze heeft haar draai in de Harpina snel gevonden en blijft technisch goede stappen zetten. Eva en Lisanne zullen na een jaar dubbeltweeën en dubbelvieren bij ejld ’19 nu ook voor het eerst in de skiff gaan starten. Ze zullen in het LDSB 1x-veld met 36 inschrijvingen aardig wat bekenden van afgelopen jaar tegenkomen, wat de strijd des te leuker maakt. Hoewel het skiffen in het begin altijd wat nieuw en onwennig is, hebben de meiden zich het skiffen snel eigen gemaakt en hebben ze alle drie steeds vlotterre tijden laten zien. Hoewel de dames zelf nog wat onzeker kunnen zijn weet ik zeker dat ze meer in zich hebben dan ze zelf denken. Met de wedstrijdmentaliteit die ze in zich hebben en de technische stappen die zijn gezet is het zaak om een sterke eigen race te varen en zo veel mogelijk tegenstanders achter zich te laten. 

 

Ik wil alle roeiers enorm veel succes wensen op deze eerste wedstrijd van het langebaan seizoen! Zie onderaan de voorbeschouwing het tijdschema van het gehele weekend.

 

Met paars-wit-rode groet,

Renate Vos

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Zaterdag

Blok 2 – H 1x (11:30)

38e Siem de Visser

44e Anton van der Gaag

79e Marc Deggeller

89e Mees van der Meer

101e Noud van Halteren

 

Blok 3 – H 2x (14:00)

4e David Nederstigt en Lucas Hoedemaker

7e Maarten van Lemmen en Bonno Muller

 

Zondag

Blok 5 – D 1x (10:00)

12e Lindsay Mulder

55e Eva Spaargaren

60e Meike van Kootwijk

68e Lisanne van Abswoude

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)