Nabeschouwing Tromp Boat Races 2019

Hetairoi, lieve leden,

 

Afgelopen weekend is een deel van de middengroepen afgereisd naar roeivereniging Cornelis Tromp om de afstand van 5250m over het Hilversums Kanaal zo snel mogelijk af te leggen. Dit was het eerste meetmoment voor de middengroepen en voor velen zelfs de eerste wedstrijd in skiff of dubbeltwee.

 

Het spits werd afgebeten door Mees van der Meer in het LHSB 1x-veld. Zowel technisch als fysiek was Mees topfit, dus klaar om de strijd aan te gaan en zich een plekje naar de top van het veld te roeien. De start was wat moeizaam en het duurde even voordat een lekker ritme gevonden kon worden. Hoewel Mees de hele race goed de benen eronder had en technisch lekker aan het varen was, kon hij niet de race varen waarop hij had gehoopt. Het was een nette race, maar om de doelen te behalen die hij voor zichzelf had gesteld moest zijn beste race worden gevaren, en daarvoor was het helaas net niet genoeg. Desalniettemin is hij 25e geworden in een goedgevuld veld, dus daarmee heeft Mees laten zien fysiek klaar te zijn voor een mooi seizoen.

Even later werden kort achter elkaar drie Asopos skiffeurs weggestart. De eerste hiervan was Siem de Visser. Hij ging goed van start en de eerste kilometers verliepen soepel. Daarna bleek dat hij niet helemaal fit was die dag en kon hij de race niet uitvaren zoals gehoopt. Siem heeft in het eerste deel van zijn race laten zien lange, harde halen te kunnen maken, dus ondanks een tegenvallende 65e plek is het wel een leerzame race geweest.

Direct na Siem was het de beurt aan Noud van Halteren. Voor hem was het de eerste skiffrace, en hij was erop gebrand alles eruit te halen. Dit liet hij dan ook gelijk zien door de manier waarop hij de race invloog: vanaf haal één werd er aangevallen. Hoewel Noud nog helemaal niet veel skiffervaring had bleef het ritme steady en werd de boot elke haal goed verplaatst. Bij de laatste brug werd na een overweldigend ‘Allez Asopos’ de eindsprint ingezet en werden de laatste beetjes kracht in de strijd gegooid. Met een 53e plek was Noud de snelste Asopos skiffeur achter Mees, een hele mooie prestatie. 

Twee boten na Noud werd Anton van der Gaag weggestart. De eerste kilometer ging erg goed. Anton wist hier weg te trappen van de roeiers achter hem. Hierna werd het roeien steeds lastiger en werd het tempodraaien moeizamer. Hoewel er wel goed kracht onder zat kwam de bootsnelheid niet genoeg mee en werd niet het resultaat behaald waar Anton op hoopte. Hij moest genoegen nemen met een 67e plaats. Het was wel een leerzame race waaruit concrete punten zijn gehaald om mee te nemen naar volgende wedstrijden. Met meer skiffervaring zal het tempodraaien gemakkelijker worden, dus zullen er ongetwijfeld meer tegenstanders gepakt kunnen worden.

Als een van de laatste skiffs van het veld begon Marc Deggeller aan zijn race. Dit was voor hem de eerste wedstrijd sinds lange tijd, dus een langebaan race in de skiff bleek dan ook een pittige kluif. Afgelopen weken was er goed getraind en zowel technisch als fysiek waren goede stappen gezet. Het resultaat op de Tromp viel dan ook wat tegen voor Marc, hij behaalde een 59e plek. Technisch wist hij niet de halen van sparsessies te vinden en kon hij niet de gehele race alles uit de benen halen. Met meer wedstrijdervaring in kleine nummers zal de bootsnelheid steeds sneller worden en zal Marc nog meer boten achter zich kunnen laten.

Na de pauze was het tijd voor de herendubbeltweetjes van Asopos. De heren waren erg aan elkaar gewaagd dus het beloofde een mooie strijd te worden. Hoewel beide tweetjes nog niet heel veel scull en dubbeltwee ervaring hadden gingen ze erg hard van start. Asopos 1 met David Nederstigt en Lucas Hoedemaker begon met felle halen aan de 5km race. Hoewel het even duurde voordat een soepel ritme gevonden kon worden zaten de benen er wel gelijk goed onder. Na 3km begon de verzuring in de armen op te spelen en werd het steeds lastiger om ontspannen te blijven roeien. De laatste kilometer ging dan ook niet helemaal zoals gehoopt, maar de heren mogen erg tevreden zijn met hun race en een 7e plek van de 11 ploegen. Ze hebben laten zien een mooie baanhaal te kunnen varen en harde gecontroleerde halen te kunnen maken.

Een paar boten later werden Maarten van Lemmen en Bonno Muller weggestart en begonnen zij aan hun race. De heren startten gretig weg en onder water werd veel kracht geleverd. Gedurende de eerste helft gingen de mannen erg lekker, maar ook bij hen speelde de verzuring in de armen op en werd de tweede helft erg pittig. Het roeien liep wat uit elkaar waardoor de kracht minder effectief werd omgezet in bootsnelheid. Toch hebben de mannen met hun 8e plek laten zien dat ze goed op weg zijn en zowel technisch als fysiek goed zijn begonnen aan hun seizoen.

Op zondagochtend was het tijd voor de dames skiffs van Asopos en Meike van Kootwijk ging hier als eerste van start. De eerste kilometer lukte het nog niet helemaal om een goed ritme te vinden, maar het middenstuk was erg sterk. Technisch werd hier erg sterk geroeid, en ook onder water werd er veel kracht geleverd. Tegen het einde liep het er een beetje af waardoor de eindsprint er niet helemaal goed uitkwam. De focus lag pas sinds erg kort voor de Tromp op het skiffen, dus Meike was erg tevreden over hoe de race technisch verliep. Het was een leerzame race, en met een 42e plek in het damesveld kan Meike terugkijken op een prima weekend.

Na Meike was Eva Spaargaren de eerstvolgende skiffeuse die namens Asopos begon aan de 5,25km. Eva ging met volle overgave de race in en bleef de gehele afstand door bikkelen. Technisch moeten er nog wel wat stappen gezet worden om ook goed vanuit de benen te kunnen blijven aanvallen. Het eindresultaat viel nu nog een beetje tegen. Met een 64e plek is de bootsnelheid nog niet helemaal waar hij moet zijn, maar het is een goed begin en aan inzet en doorzettingsvermogen geen gebrek. Met de leerzame ervaring van de Tromp heb ik er vertrouwen in dat het harde trainen goed wordt doorgezet en er bij de volgende wedstrijden meer tegenstanders worden gepakt.

Na Eva was het Lisanne van Abswoude die van start ging. Technisch werd gelijk een goede baanhaal gevonden en werd er een gecontroleerde, steady race gevaren. Helaas was het onder water nog niet helemaal genoeg om het gewenste resultaat te behalen, en moest Lisanne genoegen nemen met de 62e plek. Onder water moet er nog net wat meer gedurfd worden en vanaf de inzet gelijk aangevallen worden. Technisch heeft Lisanne een erg goede basis, dus ik weet zeker dat er voldoende potentie in zit om goede stappen te blijven zetten. 

Als laatste dit weekend ging Lindsay de strijd aan over 5250m. Met de aanmoediging van onze p.t. Commissaris Materieel langs de kant ging Lindsay hard van start. De technische focus op achterin afmaken kwam er de gehele race goed uit, er werd heel netjes gevaren met veel kracht onder water. Tegen het einde werd het zwaar, maar Lindsay liet zich niet kennen. Ze eindigde op een 52e plaats vlak achter Meike en voer daarmee de snelste tijd van de lichte dames, een hele nette prestatie.

 

Met de Tromp achter de rug gaat een deel van de middengroepen verder trainen in viertjes richting de Novembervieren. Ook zal er een deel richting de Najaars trainen om daar in actie te komen. Iedereen heeft veel ervaring op kunnen doen dit weekend en zal het harde trainen doorzetten om weer beter en sterker te worden voor de volgende wedstrijden.

 

Met paars-wit-rode groet,

Renate Vos

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)