Nabeschouwing 49e Asopos Najaarswedstrijden

Hetairoi, lieve leden,

 

Afgelopen weekend hebben de 49e Asopos Najaarswedstrijden plaatsgevonden. Op deze door Asopos georganiseerde wedstrijd hebben maar liefst 40 Asoposploegen gestart. Naast de twee overwinningen die dit weekend zijn behaald, is er over de gehele breedte enorm goed gepresteerd. Wij kijken dan ook enorm tevreden terug op afgelopen weekend!

 

Op zaterdagochtend in alle vroegte gingen de eerste dames C4+’en van Asopos het water op. Met 17 dames C4+’en was Asopos goed vertegenwoordigd. Na de voorwedstrijden waren Asopos 5, Asopos 2 en Asopos 3 direct door naar de kwart-finale en na de herkansing kwamen daar Asopos 1, Asopos 4, Asopos 7 en Asopos 6 bij. Na een aantal enorm spannende races hebben Asopos 1, Asopos 3 en Asopos 5 een plekje in de halve finale weten te bemachtigen. Hier was het zaak om bij de eerste twee ploegen te eindigen om een plek in de A-finale te behalen. Dames 1 en 3 wisten respectievelijk 1e en 2e te worden in hun voorwedstrijd en mochten daarmee door naar de A-finale. Dames 5 werd 3e en behaalde daarmee een plek in de B-finale waar ze uiteindelijk als 5e over de finish kwamen. Bij de laatste race van de dag was het aan dames 1 en 3 om mee te strijden om de titel “Afroeikampioen van Nederland 2019”. Helaas was er bij dames 1 een mishaal net na de start, maar dames 3 vloog de race in en ging gelijk aan kop. Njord 1 maakte het in de tweede helft van de race nog erg spannend, maar de dames van Asopos wisten goed op hun eindsprint te reageren. Na een zinderend “Allez Asopos” wisten de dames als eerste over de streep te komen! Een fantastische prestatie, gefeliciteerd!

 

De heren van Gluteus Maximus verschenen in een 4+ aan de start. Ze gingen goed weg en kwamen het eerste stuk van de race goed mee met het veld. Hun baanritme was echter nog niet hoog genoeg om met de rest mee te kunnen komen. Ze werden laatste in hun voorwedstrijd en mochten zich opnieuw gaan bewijzen in de B-finale. In de B-finale maakten ze het spannend met Pelargos. Gedurende de race liepen ze steeds verder uit. Ze behaalden ze een mooie derde plek. De heren mogen trots zijn op hun B-finale!

 

In het D4* startten twee Asoposbootjes. De dames in de Witte Lijst voeren de eerste helft van hun race goed weg van Euros. Hoewel er de hele race hard gewerkt werd, werd het roeien in de tweede helft van de race wat moeizamer en liep het technisch wat uit elkaar. Ze liepen hierdoor niet verder uit en behaalden een tweede plek. In de A-finale voeren ze een constante race, er was nauwelijks verval tussen de 500 meters. Ze wisten een nette derde plek te behalen. 

De andere dames in het D4* roeiden in de Metope. Zij kwamen de oude bekenden van DDS tegen. DDS won op de Thêta herfstregatta en de dames van Asopos hebben toen al laten zien dat ze erg dichtbij konden komen. In de voorwedstrijd maakten ze het weer erg spannend. De opzetjes kwamen er erg goed uit en ze hadden het idee dat er zelfs nog meer in zat. Ze wisten dat het zeker mogelijk was om DDS te verslaan in de A-finale. Met een duidelijk doel gingen ze van start: op de 500m vooraan in het veld liggen. Dit lukte niet helemaal, maar rond de 1000m kwam er een enorm goede push waarmee ze langs DDS trokken. In de derde 500m maakten ze het verschil en lieten ze DDS helemaal achter zich. Hiermee haalden ze de overwinning in het D4*-veld, een hele mooie afsluiting van de instroomperiode!

In het HSelectie 8+-veld gingen de instroomheren van start. In de voorwedstrijd kwamen ze ontzettend goed uit de start. Het was een strakke en aanvallende race. Njord wist hen voor de 1000m erlangs te trekken, maar de instroomheren bleven de hele race dichtbij. Tijdens een sterke eindsprint leken ze hem er nog bijna langs te trekken, maar Njord bleef toch één seconde voor. 

Met nog 15 minuten voor het begin van de A-finale legden de heren opeens weer aan bij het vlot. De rigger van de boeg was doorgebroken. Na de nodige belletjes en rondgeren door onze MatCom werd er een rigger van Njord geleend. Tegen de tijd dat ze weer uitzetten was er minder dan 10 minuten tot de start. Door wat uitloop waren ze nét op tijd bij de start. Helaas had het AT-end oproeien tegen de wind in de nodige tol geëist, waardoor er niet net zo’n goede race als in de voorwedstrijd gevaren kon worden. Desalniettemin mogen de heren op een goed weekend terugkijken.

 

Ondanks dat ze in de ballenlijn bleven steken, lagen de Frederike en Djoeke het eerste deel van de race vooraan in het veld. Na de 500m begonnen de ploegen achter hen in te lopen en moesten ze de eerste plaats afstaan aan Meike en Sterre. Hun voorsprong werd uitgebouwd, en er werden stevige lange klappen gemaakt. Hiermee kwamen ze als eerste over de finish. Vanwege lichamelijke klachten hebben Meike en Sterre helaas hun finale niet kunnen starten. 

Frederike en Djoeke kwamen als derde over de finish en behaalden hiermee de B-finale. In de B-finale voeren ze een hele goede race. Ze roeiden goed en effectief samen en wisten hiermee de eerste plek te behalen. Met een derde snelste tijd van beide finales mogen ze erg tevreden zijn.

Sylvia en Milou hadden een sterk begin van hun race. Ze wisten tot de 1000m de derde plek vast te houden. Daarna konden ze niet meer genoeg versnellen om de rest van het veld voor te blijven. Hierdoor moesten ze nog twee boten erlangs laten en behaalden ze geen finale.

De D8+ had vanwege weinig inschrijvingen een directe finale. Ze roeiden technisch goed samen en tot de 1000m lagen ze nog goed bij het veld. Helaas was het niet fel genoeg onder water om de gehele race aansluiting te houden. Ze behaalden hiermee een derde plek.

Op zondagochtend was het tijd voor het HOnervC4+-veld. Hier gingen 8 herenploegen van Asopos van start. In de voorwedstrijden behaalden Asopos 1, Asopos 2 en Asopos 4 gelijk een plekje in de kwartfinale. De rest verscheen opnieuw aan de start in de herkansingen. Asopos 3 behaalde een eerste plek in hun herkansing en ging zo ook door naar de kwartfinales. Asopos 5 ging hard uit de start en wist na een conflict met Proteus als 3e tijdsnelste tweede ook een plaats in de kwartfinales te bemachtigen. 

In de kwartfinales wonnen Asopos 1 en 2 hun heat, waarmee ze door mochten naar de halve finales. Asopos 4 lag lang eerste, maar de heren moesten deze plaats afstaan door een flinke snoek. De roeiers gingen nog hard door en lagen met drie roeiers nog steeds goed in het veld. Ze behaalden hiermee een 4e plek, helaas niet genoeg voor de halve finales.

In de halve finales wisten beide Asoposploegen een plekje in de B-finale te bemachtigen. In de B-finale werd erg goed gevaren en behaalde Asopos 2 de eerste plek en Asopos 1 de derde plek. Met 2 van de 8 ploegen bij de laatste 12 zijn we over de prestaties van de heren erg tevreden. 

Op zaterdag voeren de instroomdames in de witte lijst een goede race, maar helaas konden ze dat op zondag niet helemaal terugvinden. Ze konden niet echt aansluiting vinden met de twee Proteusbootjes in hun voorwedstrijd. Met Phocas was het de eerste 1000m nog spannend, maar ook hen moesten ze na 1000m helaas laten gaan en daarmee behaalden de dames geen finale. Hiermee hebben ze niet helemaal het weekend behaald wat ze hadden gehoopt. Wel kunnen de dames terugkijken op een instroomperiode waarin veel stappen zijn gezet en ze ontzettend veel hebben geleerd. 

In het D4+-veld ging Asopos 2, beter bekend als *NSYNC, als eerste van start. Voor de meeste dames was dit hun eerste 2k op de Bosbaan. Ondanks dat ze nog niet helemaal meekomen in het veld zijn ze wel weer een ervaring rijker. We hopen ze na de winter weer terug te zien als Vlietbokaalploegje.

Asopos 1, beter bekend als EJDolletjes, lag vanaf de start al vooraan in hun voorwedstrijd. Ze wisten deze uiteindelijk met 20 seconden voorsprong te winnen. In de A-finale voeren ze opnieuw een goede race, maar moesten ze helaas hun meerdere erkennen in Njord 1. Ze hebben laten zien dat ze erg goed mee kunnen varen in het D4+-veld en wij kijken dan ook uit naar wat ze komend seizoen zullen laten zien. 

 

In het H2x veld gingen Stephan en Dylan hard uit de start en ze lagen na 500m op een vierde plek. Dit hebben ze de gehele race vastgehouden, wat resulteerde in een plek in de B-finale. In de finale voeren ze een betere race dan in de voorwedstrijd en behaalden ze en derde plek. Afgelopen weken hebben ze technisch veel geleerd in de dubbeltwee. Het was nog niet genoeg om mee te komen met de ervaren 2x-ploegen, maar ze mogen trots zijn op de stappen die ze hebben gezet. 

Niels en Lukas verschenen in voorwedstrijd 3 aan de start, en ze roeiden hier technisch al aardig goed, zeker gezien de weinige scull-ervaring. Het ontbrak nog een beetje aan overtuiging onder water en achterin was de haal wat traag om lekker ritme te draaien. Hierdoor lag de bootsnelheid nog niet hoog genoeg om goed mee te komen met de rest. Ze behaalden een derde plek en hiermee mochten ze naar de B-finale. De finale ging beter, ze konden makkelijker tempo draaien en beter samen de boot wegleggen. Dit leverde ze een vijfde plek op. Voor hen geldt ook dat ze tevreden kunnen terugkijken op hun eerste dubbeltwee wedstrijd en op de stappen die tussen voorwedstrijd en finale zijn gezet.

In dezelfde voorwedstrijd als Niels en Lukas startten ook ‘MGL ‘16 returns: de twee ariërs’ oftewel Jarno en Fabian. Dit was Fabians derde keer in een dubbeltwee, maar beiden hebben natuurlijk de nodige roeiervaring. Ze kwamen als tweede uit de start en hebben dit de hele race kunnen vasthouden. Ze behaalden hiermee een plekje in de A-finale. In de finale lagen ze samen met Proteus wat achter de top drie van het veld. Tussen Proteus en Asopos bleef het lang spannend, totdat Proteus in de eindsprint een tandje bij zette. Hier had Asopos geen reactie op en ze eindigden zo op de vijfde plek. Voor de minimale dubbeltwee voorbereiding zijn ze goed meegekomen met de top van het veld. We zijn benieuwd of we deze combinatie vaker zullen gaan zien dit jaar. 

 

Tot slot gingen er in het DErv4* maar 5 dubbelvieren van start voor de Najaarsbokaal. Daarom werd er ‘s ochtends een race for lanes gevaren en ‘s middags een A-finale. De race for lanes was al erg spannend. De dames kwamen als derde uit de start en wisten uiteindelijk naar een tweede plaats te varen. Op de Thêta Herfstregatta ging Skøll nog sneller, maar inmiddels kunnen de dames hier goed voor blijven. Proteus 2 bleek echter nog een maatje te groot, maar ook hier zijn ze vooral in het middenstuk van de race hard op ingelopen. In de finale lagen ze opnieuw tussen Proteus en Skøll. Proteus startte erg hard weg en ook nu wist Asopos erg goed aan te haken. Zo zetten ze de rest van het veld gelijk al op enkele seconden afstand. Skøll liep in en maakte het op de 1000m nog erg spannend. De dames van Asopos hebben dan ook echt bewezen om over voldoende strijdlust te beschikken om twee kilometer lang te blijven vechten. Met een tweede plaats hebben ze goede zakengedaan voor de Najaarsbokaal en het weekend goed afgesloten.

 

We willen graag de organisatie en alle hulpkrachten bedanken voor hun inzet afgelopen weekend. Dan rest ons nog maar één ding: Asopos wint de Najaars! (maar écht)Met paars-wit-rode groet,Renate Vos

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de VlietCarina Hof

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)