Nabeschouwing Gyas-Hunze Race 2020

Hetairoi, lieve leden,

 

Afgelopen weekend was weer een ontzettend geslaagde Gyas-Hunze.  Op vrijdagavond waren we goed vertegenwoordigd in de Drie Gezusters en op zaterdag kon er door het grootste aantal ploegen gestart worden. Het weer in blok 1 t/m 4 viel erg mee en er werden hier en daar zelfs wat laagjes thermokleding uitgetrokken. Tijdens blok 5 begon het te regenen en vlak na de finish kwam storm Francis opeens om de hoek kijken. Gelukkig kwamen alle roeiers veilig aan land, maar blok 6 moest helaas toch worden afgelast. Lees hieronder hoe de ploegen de 2.5km door het centrum van Groningen hebben afgelegd. 

 

In blok 1 gingen Gluteus Maximus en Ultra Violet van start. Vanwege de erg vroege meldtijd van 6.30 waren deze ploegen op vrijdagavond op tijd naar bed gegaan. Als eerste was het de beurt aan Gluteus Maximus. De heren gingen sterk van start en vonden al snel een lekkere baanhaal. Onder leiding van Lotte hielden ze dit de gehele afstand vol. Ze voeren een constante race en dit bracht ze naar een erg nette 6e plek in de Vlietbokaal.

Daarna was het de beurt aan Ultra Violet in een goed gevuld DOnervC4+veld met maar liefst 38 ploegen. Hier gelijk ook een shout-out naar Emma van de Eurosploeg Dolwijn, zij was zo lief om dubbel te starten om de dames van UV uit de brand te helpen. De dames voeren een prima race en behaalden hiermee een 7e plek. Tijd om lekker door te trainen naar de eerste bokaalwedstrijd en daar misschien nog wel meer te laten zien.

 

In blok 2 ging HO4+ Jan met de PetPet in poule 2 van de Vlietbokaal van start. Ze werden tweede in hun poule, wat ze een 8e plek oplevert in de bokaal. De heren begonnen goed, wel hadden ze wat korte halen en moeten ze nog leren te strijden en te blijven gaan in plaats van te sparen. Ze zaten maar 8,6 seconden achter Gluteus, dus beide ploegen kunnen hard gaan trainen om het op de Skøll Cup weer spannend te gaan maken! 

Naast de H4+en gingen er dit blok ook weer C4+en over de baan. De dames van pROWseidon gingen lekker van start en lieten sterke halen zien. Wat hun race lastiger maakte is dat het bankje van de slag kapot ging, waardoor zij er een aantal keren vanaf viel. Ondanks de materiaalpech bleven de dames strijden en behaalden ze een nette 8e plek.

Daarna was het de tijd aan KiereVliet. Deze dames hebben een erg strakke race gevaren, wat ze tot een 4e plek bracht. Als ze op de HOT weer zo’n nette race laten zien, behalen ze misschien wel de hoogste bokaalstand en daarmee recht op de Waard. 

 

In blok 3 was het tijd voor maar liefst vier Asoposploegen. Allereerst Faugh-A-Ballagh in het H4+ veld. Met maar twee andere inschrijvingen was dit een klein veld. Met een (oud)middengroep-bootje van Gyas en een sterk bootje van Njord waren de verschillen in dit veld ontzettend groot. De heren van Faugh-A-Ballagh hebben hun eigen race gevaren en goed hun best gedaan. De ploeg start dit jaar geen bokaal, maar misschien zien we ze nog terug op andere losse wedstrijden.

Ook het DCl4* veld ging van start in blok 3. De dames van 4* duurder waren gespannen voor hun eerste bokaalwedstrijd. Met een 4e plek op de Gyas-Hunze en daarmee een 3e plek in de bokaal mogen de dames tevreden terugkijken op dit weekend. Binnenkort zullen ze al aan de start van de tweede bokaalwedstrijd liggen, namelijk de Head. Ik ben benieuwd hoe de lange afstand ze zal bevallen en ik heb er vertrouwen in dat ze hier ook goed mee zullen varen.

Tot slot was het de beurt aan de twee laatste damesC4+en van de dag. Ame’Tethys’t en Usain Boat startten direct na elkaar. Beide ploegen lieten een goede race zien en eindigden op een 10e en 9e plek. Hiermee eindigden alle DamesC4+ploegen binnen de top 10, wat veel goeds belooft voor het Heineken Openingstoernooi over 3 weken.

 

In blok 4 was het tijd voor de EJDolletjes om de achtervolging door de Groningse binnenstad in te zetten. Omdat hun vaste stuur, Elizabeth, ook in de C4+ploeg Usain Boat roeide in het blok hiervoor, werden ze dit keer gestuurd door Melvin van de HO4+. De dames gingen goed van start en al snel werd er een Orca-ploeg ingehaald. De nette race die ze hebben laten zien leidde tot een eerste plek in de Vlietbokaal. De dames mogen ontzettend trot zijn op deze overwinning, en zullen donderdag gehuldigd worden in de soos. Met 39 bokaalinschrijvingen waarvan er 14 nog niet aan de start verschenen zijn, ben ik benieuwd naar wat de Skøll Cup brengt.

 

In blok 5 verscheen D4+ ZINK aan de start. Ondanks dat er de afgelopen tijd wat minder getraind is hebben ze een prima race gevaren. Het resultaat was goed genoeg voor een 7e plek in hun poule en een voorlopig 15e plek in de Vlietbokaal. Als de dames wat meer gaan trainen kunnen ze lekker meevaren in hun poule.

Ook de heren van Conatus Minimus mochten in blok 5 de 2,5km verroeien. Ze hebben de afgelopen tijd wat weinig boottrainingen kunnen draaien, maar ze hebben hun reeds natgeregende coaches ontzettend trots gemaakt. Zowel binnen als buiten de boot hebben ze veel gegeven, van de eerste 2,5km pompen tot het laatste tequilashotje. Ze hoefden de boot nog niet uitgetild te worden, dus de volgende keer zullen ze vast weer een goede race kunnen varen. In het HOnervC4+veld waren er 25 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk 14 aan de start zijn verschenen. Met een 6e plek mogen de heren van Conatus Minimus dus zeer tevreden zijn.

 

Zoals eerder genoemd kon blok 6 helaas toch niet doorgaan. Voor de Waterkneuzen erg jammer dat ze niet meer hebben kunnen starten. De frustratie van de last-minute afgelasting hebben ze er eruit getrapt in een 2,5k op de ergo, waar een aantal zeer nette tijden zijn neergezet. Over drie weken kunnen ze eindelijk laten zijn wat ze waard zijn op het Heineken Openingstoernooi.

Ook kon het bestuursC4+veld niet meer doorgaan, maar dat vonden zowel de bestuurders van Proteus als van Pelasopos niet heel erg. Zij hebben de strijd van het water ingeruild voor een biertje aan de bar in de Drie Gezusters. 

 

Al met al was het een zeer geslaagde eerste competitiewedstrijd. Alle ploegen hebben zowel op het water als in de kroeg laten zien hard te kunnen gaan en ik denk dat hier een goede toon is gezet voor de rest van het seizoen. Ik ben benieuwd naar de prestaties van alle andere ploegen op hun eerste bokaalwedstrijden. Over twee weken is het tijd voor de Heineken Roeivierkamp, de eerste wedstrijd van de Club- en Opleidingsachten. Over drie weken zijn de Head of the River Amstel voor zowel de Club- en Opleidingsachten als voor de Opleidings4* en het Heineken Openingstoernooi voor de C4+en. Ik hoop dan velen van jullie weer te zien, tot dan!

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Carina Hof

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.