Thuis trainen... welk roeiapparaat is geschikt?
Wanneer je niet het water op kunt, wil je koste wat kost voorkomen dat je kracht verliest die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd. Natuurlijk kun je gaan hardlopen of wat buikspieroefeningen doen, maar om er zeker van te zijn dat je alle spiergroepen gebruikt die je nodig hebt tijdens het roeien, is het natuurlijk het allermooiste om gebruik te maken van een roeiapparaat thuis. Nu vraag je je misschien af hoe je het juiste roeiapparaat kunt kiezen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.
De trekbeweging
Er zijn twee systemen beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Ten eerste is er het roeiapparaat met de centrale trekbeweging. Dit soort fitnessapparaten heb je misschien wel eens in de sportschool gezien en er zijn ook veel mensen die er een thuis hebben staan, omdat ze perfect zijn voor intensieve trainingen. Dit roeiapparaat zal je dus wel helpen fit te blijven, maar als het het authentieke roeigevoel niet kwijt wilt raken, kun je beter voor het tweede systeem gaan: het roeiapparaat met de Scandinavische of Latijnse trekbeweging. Hoewel de bewegingen die vereist zijn om op dit apparaat te trainen voor niet-roeiers misschien een uitdaging kunnen zijn, helpt dit systeem je om de echte roeibeweging na te bootsen. Ideaal dus als je even niet het water op kunt.Welk weerstandsysteem verkies je?
Je hebt ook hierin weer twee keuzes. Ten eerste heb je de keus om een roeiapparaat te kopen met een magnetisch weerstandsysteem. Dit systeem is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook nog eens heel stil. Als jij graag in de late uurtjes wilt roeien, terwijl de rest van het huishouden al ligt te snurken, is dit natuurlijk ideaal. De tweede optie – het luchtweerstandssysteem – heeft als voordeel dat de weerstand erg precies af te stellen is. Bovendien zul je meer weerstand ondervinden, wanneer je harder trekt.
De console
Welke gegevens wil je graag te zien krijgen tijdens je training? De meeste consoles zullen je op de hoogte houden van je afgelegde afstand, snelheid en duur en het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Sommige roeiapparaten worden standaard geleverd met een hartslagband voor de meest getrouwe hartslagmeting. De wat duurdere modellen geven je de keuzes uit verschillende geïntegreerde trainingsprogramma’s; leuk voor degenen die echt serieus aan de slag willen thuis.
Prijs
Natuurlijk zul je ook rekening moeten houden met je budget. Roeiapparaten kunnen 150 euro kosten, maar ook 1000 euro. Hoe duurder het apparaat, hoe stabieler het is en hoe meer functies het biedt. Als je een duur roeisysteem koopt, sluit dat wel een goede inboedelverzekering af om je waardevolle fitnessmaatje goed te verzekeren. De inboedelverzekering vergelijken doe je het beste online.