Nabeschouwing Europese Kampioenschappen Poznan, Polen 2020

Hetairoi, lieve leden,

De Nederlandse equipe heeft bijzonder goed gepresteerd afgelopen weekend op de EK met acht gouden, één zilveren en twee bronzen medailles. Eén van deze gouden plakken is behaald door Boudewijn Röell en daarom mag hij zich samen met zijn ploeggenoten Europees Kampioen noemen in de mannen vierzonder. We gaan ons best doen om het in de huidige situatie toch nog op een gepaste wijze te vieren met de vereniging.

Helaas konden we van de eerste paar dagen alleen maar genieten van de statische verschijning van een virtueel bootje. Dat maakte de gevaren races echter niet minder spannend. Op zondag werden alle A-finales live uitgezonden en konden we allemaal meekijken met het geweld van roeien op Europees niveau.

Bart en Ward:

Voor degenen die het nog niet wisten: Bart en Ward hebben afgelopen jaren samen met coach Jolmer zelfstandig getraind om een ticket naar Tokio te verdienen. Ze willen dit heel graag en dat kun je zien aan de races die ze hebben gevaren afgelopen weekend. De eerste heat op vrijdag 12.20 moesten ze al alle tandjes bijzetten om de halve finale te halen. De drie snelsten in de voorwedstrijd werden direct geplaatst. De ‘virtuele bootjes’ gingen van start en na één minuut en 33 seconden kwamen Bart en Ward als tweede over 500 meter en op de 1000 meter kwamen ze ook met een tweede tijd door. Door de eindsprint van de Slovenen in de laatste 500 meter behielden Bart en Ward net niet de tweede plek, maar mochten ze de volgende dag wel aan de start verschijnen. 

 

In de halve finale moesten ze het opnemen tegen de grote jongens in het Lichte mannen roeien, ‘de apenrots’. Het zou een lastige opgave worden om ook hier in de top drie te eindigen. Dat bleek achteraf waar. ‘Een pittige pil’, zoals Ward het omschreef, maar ze hadden de B-finale op zondag en daar konden ze zich nog bewijzen. Met een snelle start en een goede tweede 500 meter wisten ze tot aan de 1000 meter vooraan te roeien. Waarschijnlijk zat iedereen thuis op het puntje van hun stoel mee te kijken toen de Fransen en Denen een opmars maakten richting de 1500 meter. Beide ploegen trokken helaas voor de finish hun boegbal voor die van Bart en Ward en daarmee eindigden onze Asopossers na een spannende race op een derde plek in de B-finale. 

 

Het is een ongelooflijke prestatie die Bart en Ward neergezet tijdens deze Europese Kampioenschappen. Ze behoren nu bij de top negen snelste Europeanen in de Lichte mannen dubbeltwee. Het is een resultaat waarmee ze de vereniging weer een trede hoger brengen binnen het internationale roeien. Yadi van Holst:

Op vrijdagochtend 9.30 mocht stuurvrouw Yadi de EK aftrappen voor Asopos in de Mixed PR3 4+. Toen de race van start ging, was niet meer zichtbaar dan een bootje dat langzaam naar rechts verschoof op je beeldscherm. Toen de eerste tijden binnenkwamen rollen, had de 4+ aansluiting met het ervaren veld, maar ze lagen nog vijfde. De eerste vier boten liepen daarentegen elke 500 meter iets verder uit van Yadi en haar roeiers. Dit resulteerde in een vijfde plek op de eerste dag en het verschil met de nummer één was groot. Gelukkig was dit nog een testrace voor het verloten van de banen in de A-finale. Die mochten ze sowieso starten op zondag. Dat gaf de ploeg ruimte om te herpakken en op de zaterdag nog een keer het water op te gaan voor een training. Ondanks dat ze vijfde zijn geëindigd deze race, hebben ze een Nederlands record gevaren, proficiat!

 

Op zondag was live te zien dat de rustdagen zijn vruchten af hadden geworpen. De eerste 500 meter lag de viermet op een derde plek. Ze hebben deze stand helaas niet weten te behouden tot het eind, maar het gat met de andere ploegen was minder groot dan de race ervoor. Aan de laatste 500 meter splittijd kun je aflezen dat de ploeg niet bij de pakken neer is gaan zitten en dat ze nog een goede eindsprint in hebben gezet. Daardoor maakten ze nog een paar seconden goed op de nummer vier van de race. Het streven om top drie te varen deze EK was daarmee nog niet behaald, maar ze kwamen in één weekend een stuk dichterbij. Dat belooft een hoop goeds als je weet hoe lang de weg is die ze nog hebben te gaan tot Tokio. Yadi is hiermee het eerste stuurtje van Asopos dat een bondsboot heeft gestuurd op een internationale wedstrijd. Daarmee verdient ze een plekje op de Oranje-muur in de sociëteit.Boudewijn Röell:

Het was een weekend met pieken en dalen voor Boudewijn Röell en zijn ploeggenoten Nelson Ritsema (Nereus), Sander de Graaf (Thêta) en Jan van der Bij (Skøll). Hij heeft het daarmee tot het laatste moment erg spannend gemaakt voor de kijker thuis.

 

Net zoals de voorgaande races moest de mannen vierzonder in de top drie eindigen in de heat om een plekje naar de halve finale te bemachtigen. De ploegen die vierde of lager eindigden konden op dezelfde dag een herkansing varen om zich alsnog te plaatsen voor de halve finale. Ze kwamen in de voorwedstrijd als derde uit de start. Mochten ze dit vasthouden, was het genoeg om door te gaan. Helaas werden ze op de 1000 meter gepakt door de Italianen en tot het einde van de race hebben ze deze inhaalpoging niet weten goed te maken. Met een vierde finishtijd moesten ze dezelfde middag om 15.15 een herkansing varen. Tijd om te laten zien dat ze thuishoren bij de top.

 

De herkansing leek minder spannend te zijn dan de voorwedstrijd. Vanaf het begin hadden ze hun puntje op de eerste plek liggen en dat hebben ze vastgehouden tot het eind. Toen ze de volgende dag in de halve finale weer tegen die grote jongens moesten sparren, hebben ze het zeker niet onverdienstelijk gedaan. Toch kregen ze het niet voor elkaar om vanaf het begin van de race te domineren. De mannen hadden een derde snelste tijd gevaren van de dag en dat zou betekenen dat ze voor de volgende dag wat secondes moesten goedmaken.

 

Tijdens de A-finale zagen we hoe de vierzonder, na alles wat de dagen ervoor minder lekker ging, nu wel de perfecte race voer. In de tussentijd zullen ze wel een pittige bespreking hebben gehad met bondscoach Dion van Schie, tevens lid van Asopos, om alle zeilen bij te zetten. Ze kwamen als eerste over de 500 meter streep en hebben vanaf dat moment alleen nog maar vooraan gelegen. In de laatste 500 meter kwam Italië opzetten met een degelijke sprint, maar Boudewijn en zijn ploeggenoten pareerden deze aanval netjes. Dat leverde een GOUDEN medaille op en Boudewijn kan zich nu met trots Europees kampioen noemen! Ook Dion van Schie verdient een felicitatie als coach van de mannenvierzonder. We hopen hen snel op Asopos te mogen ontvangen om het te vieren. Gefeliciteerd met deze overwinning en moge dit een voorbode zijn voor de Olympische Spelen in Tokio.

 

Met paars-wit-rode groet,Victor Hakeboom

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet 

De finales van Yadi en Boudewijn zijn hier terug te zien:

Yadi: https://www.eurovisionsports.tv/fisa#A58N7CHY3T  

Boudewijn: https://www.eurovisionsports.tv/fisa#AGYW97J9W0 

 

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)