Profiel van een profcoach: Dion van Schie

De kennis van goede coaches staat centraal bij de weg naar succes op een roeivereniging. Op Asopos de Vliet worden alle coaches geleid door een kader van drie profcoaches: Dion van Schie, Jolmer van der Sluis en Ilse Klement.Allereerst zullen we Dion voorstellen, die momenteel verantwoordelijk is voor de eerstejaars en middengroepen bij de heren. De mogelijkheid tot kennisoverdracht maakt het profcoachen volgens Dion zo leuk: ‘’Ikzelf heb van onder andere Jan Klerks en Rolf Denissen heel veel over roeien geleerd en wil die kennis graag overdagen aan minder ervaren mensen.’’ Daarbij spreekt de competitieve kant van het coachen hem ook erg aan, voor de coaches is het ook een wedstrijd: ‘’Het zijn uiteindelijk allemaal mijn ploegen die de baan over gaan.’’Dions toekomstvisie voor het roeien op Asopos is duidelijk: een steeds meer hard roeiende vereniging worden. Dit is volgens hem te bewerkstelligen door meer structuur in de wedstrijdsectie en het (intern) opleiden van coaches. Een voorbeeld van die opleiding is de zojuist gestarte RC2 cursus, gegeven door hemzelf en zijn collega Ilse Klement. Buiten doelen voor Asopos heeft hij zelf ook nog doelen in de roeisport: ‘’Ik zou zelf graag vaker uitzendingen naar internationale roei evenementen willen coachen, dat was voor de Worldcup en het WK van 2016 erg leuk en leerzaam.’’

 

Dion is in het najaar van 2003 lid geworden van Asopos de Vliet en heeft daarna plaatsgenomen in de eerstejaars lichte acht van 2004. Een jaar later mocht hij bij de Koninklijke Nederlandsche Roeibond komen trainen in hun development groep op de Bosbaan. Vanaf toen was een uitzending het doel, wat na een derde tijd op de NKIR van 2008 behaald werd. Die zomer was het dan zo ver, een prachtige race op de Rotsee in Luzern en een gouden plak in de lichte acht. Volgens Dion kon hij op de 250m al voelen dat ze zouden winnen en was het een van zijn beste races ooit. De goede resultaten maakten dat er ook in de acht mocht worden gestart op het WK in Poznan. Hoewel de voorbereidingen op de finale niet ideaal waren was er toch nog plek voor een bronzen medaille. Na dit seizoen waren de Spelen in Londen het doel, dat helaas niet bereikt is.

De focus werd toen verlegd van het roeien zelf naar het coachen, met als eerste stap het begeleiden van Boudewijn Röell in zijn weg naar het roeien bij de KNRB. Deze coachcarrière werd in 2013 voortgezet bij eerstejaars zwaar en middengroep licht, wat vooral bij de laatstgenoemde ploeg erg succesvol was. In 2014 was er meer ruimte voor profcoaching op Asopos en is Dion verantwoordelijk gemaakt voor alle eerstejaars wedstrijdploegen. Ondanks de vele tweede plekken resulteerde dit bij de eerstejaars lichte acht in een primeur voor Asopos: de klassementswinst. Twee jaar jaar later was Dion verantwoordelijk voor de dames en lichte heren middengroepen op Asopos en begon hij zijn coachcarrière op Skadi.

 

Al met al heeft Dion in de afgelopen jaren veel bijgedragen aan het roeien van Asopos, zowel in de boot als op de kant. Dit jaar zal hij deze bijdrage voortzetten door de eerstejaars en middengroep heren te begeleiden en samen met Jolmer en Ilse de verantwoordelijkheid te nemen voor de opleiding van de coaches binnen Asopos. Zijn collega’s zullen later voorgesteld worden op deze pagina.

 

Foto: De Monchy Sports Photography

Geschreven door: PR-cie Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)