Achter het Archief: Heineken Roeivierkamp

‘ASOPOS ‘LICHTPUNT’ OP DE AMSTEL’ kopte het Leidsch Dagblad op 25 maart 1974. Met overwinningen op drie van de vier afstanden won Asopos in combinatie met twee roeiers van het Rotterdamse Nautilus de elite-divisie.

De technisch zeer goed roeiende acht uit 1974 bestond uit Maan (Erelid), Van den Ende, Schouten, Van der Huls, Steigenga, Hendriks en het tweetal van Nautilus. De vier eerstgenoemden lieten het jaar ervoor al zien hard te kunnen roeien door nationaal kampioen te worden in de 4- en een uitzending naar het EK in Moskou te verdienen. Asopos bestond op dit moment een krappe tien jaar, maar kende een wedstrijdsectie van veertig mannen. Op dit moment was de fusie met de Vliet nog niet afgerond. Hierbij het volledige artikel, ook te vinden via deze link:

 

"AMSTERDAM - Terwijl in de schaatsport naarstig wordt gezocht naar nieuwe wegen, zoals achtervolgingsraces, om het verwende publiek een nieuw spektakel te tonen, organiseerde de roeivereniging Nereus voor de tweede keer de Heineken Roeivierkamp, in opzet volledig gelijk aan de ,,normale" schaatswedstrijden. En omdat roeiers in een acht ongeveer de heft van de snelheid van schaatsers bereiken, zijn de afstanden ook gehalveerd ten opzichte van die bij de schaatsport, dus met een 250, 750, 2500 en 5000 meter. 

 

Het wat spektakel betreft nog niet zo verwende roeipubliek heeft aan de Amstel kunnen genieten van geweldig leuke wedstrijden, die op het Nereus botenhuis van commentaar werden voorzien door Theo Koomen, die het roeiwater dan ook bijna in ijs deed veranderen. De vergelijking met de schaatssport kan nog wat worden voortgezet als de huidige eliteroeiers worden vergeleken met schaatsers van dit moment die na het wegvallen van vedetten als Ard en Kees heel hard moeten knokken om aan de prestaties van hun voorgangers te kunnen tippen. Het niveau van de roeitop is al enige jaren - althans relatief - dalende en na deze geslaagde vierkamp kunnen de sombere verhalen van vorig jaar alleen maar worden herhaald. 

Het Leidse Asopos zorgde wat dit betreft voor een lichtpunt. Samen met een tweetwal van Nautilus roeiden Maan, Van Den Ende, Schouten, Van der Huls, Steigenga en Hendriks naar overwinningen op de twee korte afstanden en twee tweede plaatsen op de stayers-afstanden. De acht roeide technisch zeer goed met stevig opgepakte halen en won zeer verdiend de elite-divisie. Een Nereus/Okeanos combinatie werd tweede, maar won de 5000 meter met 2.5 seconde voorsprong op Asopos/Nautilus.

Bij de senior A achten won Nereus/De Laak met als tweede Triton en op de derde plaats Njord, dat redelijk roeide, maar met weinig zekerheid het water losliet en weer oppakte. Eenzelfde eindklassering bereikte Die Leythe bij de senior B achten. Tritons nieuwelingen acht won met korte, felle halen zijn divisie, waarin de eerstejaars van Njord enthousiast, maar spetterend zesde werden. De dames roeiden maar drie afstanden (bij hen verviel de 750 meter). Hier werd de elite acht gewonnen door de uiterst geroutineerde Nereus/Orca/Triton/De Amstel combinatie. De nog jonge Njord/Die Leythe ploeg deed schitterend haar best, maar kon niet verhinderen dat de klasse verschil, welke tussen haar en de eerdergenoemde combinatie bestaat, ook in tijden tot uitdrukking kwam. 

Met de Head of the River voor de boeg welke volgende week op dezelfde golven van de Amstel zal worden verroeid, geven de resultaten van deze wedstrijden natuurlijk alle ruimten tot speculaties. Zo moet winnaar Asopos/Nautilus oppassen voor Nereus/Okeanos, die toonde op de lange afstand (wat de Head immers is) snel te zijn. Bovendien komt de grote afwezige uit Noorden, Aegir, dan naar Amsterdam om z'n Head-reputatie waar te maken. Reden genoeg om aanstaande zondag naar de Amstel tussen Ouderkerk en Amsterdam te komen, waar overigens deze keer niet meer met auto's langs het water mag worden meegereden."

 

- Door Marcel Werner, 25 maart 1974. 

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.