Commissie kennismaking: de TapCo

English summary below -

Op soosavonden en feesten staan er altijd verschillende mensen achter de bar. Zij zijn lid van de TapCommissie, de barcommissie van Asopos de Vliet. Op Asopos de Vliet is dit de commissie met het grootste aantal commissieleden. Wie zitten hierachter en wat doen zij precies binnen deze commissie?

De TapCommissie, oftewel TapCo, wordt geleid door Sander Heeman en Jelle Serné. Sander werd in 2014 lid bij Asopos de Vliet. Voornamelijk als competitieroeier, maar ook als wedstrijdroeier en als commissielid heeft hij veel voor de vereniging betekend: zo heeft hij in de Top-C4+, heren clubacht, Zwaar ’16, LenCo, IC en TapCo gezeten. Jelle is sinds 2016 lid bij Asopos de Vliet. Hij heeft geroeid bij Biervliet en momenteel doet hij het bestuur van C.L.U.B., een nieuwe vloot. Voordat hij hier lid werd, heeft hij bij HSVL veel ervaring opgedaan als commissie- en bestuurslid. Jelle en Sander zitten in het Sociëteitsbestuur, de overkoepelende commissie omtrent de sociëteit.

De TapCo-hoofden zorgen ervoor dat alles soepel verloopt rondom het tappen. Zij zorgen onder meer voor voldoende drank (zowel alcoholisch als non-alcoholisch), een schoongehouden bar en TapCo-hok en dat er altijd mensen zijn om te tappen. Wat de leden kunnen drinken in de sociëteit, kiezen en bestellen de TapCo-hoofden. “Als TapCo-hoofd moet je inspelen op het drinkgedrag van mensen: iedereen heeft andere voorkeuren waar wij rekening mee houden.” Dit jaar hebben de heren de nadruk gelegd op het uitkiezen van speciaal bier, zodat er meer speciaal bier in het assortiment is. Volgens Jelle is dat een goede keuze: “Het speciaal bier slaat goed aan, dat is erg leuk om te zien!”

“Het is gezellig met de mensen achter de bar, maar ook met de mensen vóór de bar die iets komen bestellen.” Volgens Sander is juist deze interactie belangrijk: “De TapCo zorgt ervoor dat je een mooi drankje krijgt, maar geeft er ook een praatje bij. Dat leidt tot die extra gezellige sfeer.” Op een borrel is de TapCo zeker belangrijk voor het in standhouden en bevorderen van sfeer, aldus Jelle. “Naast de praatjes die je aanknoopt, ga je op een gewone soosavond over de muziek die wordt gedraaid. Als je besluit om een Brabantse meezinger aan te zetten krijg je een totaal andere sfeer dan wanneer je voor jazz kiest.” De sfeer is sowieso aanwezig tijdens soosavond volgens de heren, maar soms heeft de sociëteit een duwtje in de rug nodig en als TapCo-lid kan je dit met alle liefde geven.

De leden van de TapCo staan niet enkel achter de bar tijdens soosavonden, maar ook tijdens feestjes en andere borrels. Sander: “Het is ook leuk om te tappen op andere evenementen: je ziet alles van de vereniging, maakt iedereen mee en bent het middelpunt.” Volgens Sander is het sluiten van feestjes altijd weer een hoogtepunt.

Jelle en Sander willen de komende jaren ervoor zorgen dat de TapCo blijft groeien in omzet en hoeveelheid mensen aan de bar. Jelle: “Als TapCo-hoofd kan je bijdragen aan de vereniging, zowel voor de gezelligheid in de soos als op financieel gebied.” Hij wil een manier vinden om de omzet te verhogen en het tapverlies te verlagen. Daarnaast zijn zij ook bezig met duurzaamheid op de vereniging. Sander: “Er wordt nu gedronken uit hard plastic waardoor we minder plastic afval hebben en we willen graag vegetarische frituurhapjes aanbieden.”

Jelle: “Je doet de TapCo eigenlijk omdat het heel gezellig is. Het is vrij om in te delen, want je kan zelf kiezen hoe vaak je tapt.” Sander: “Het is ook heel leuk om te leren tappen en te weten wat het assortiment is dat achter de bar verkocht wordt.”

Geïnteresseerd geworden in de TapCo? Lid worden van de TapCo kan door aan te melden bij een van de TapCo-hoofden of te mailen naar [email protected] t.a.v. TapCo, dan kijken de TapCo-hoofden of je geschikt bent. Binnenkort komt een centrale sollicitatie. Als TapCo-lid moet je minstens één keer per maand tappen. Heb je vragen aan de TapCo-hoofden, dan kan je deze altijd stellen aan de bar!

 

English summary

This year, Sander Heeman and Jelle Serné are in charge of the TapCo, the committee that rules over the pub of Asopos de Vliet. Out of all the committees at Asopos de Vliet, the TapCo has the highest amount of members. How is such a committee run, and what does the Head of this committee do?

Sander and Jelle both are very active members at Asopos de Vliet. Sander has rowed on different levels, and participated in several committees already. Jelle also rowed at Asopos de Vliet and was in last year's Board of HSVL. They make sure the pub is properly up and running: is the bar clean, does the TapCo itself have enough members, and is enough to drink? Especially the selection of drinks is something Sander and Jelle focus on this year: "We provide our pub with more than just our ordinary beer. This results in a variety of choices. The members love it, which is great to see!"

The members of the TapCo also provide the drinks during other events, such as parties. Sander: "To be in charge of the drinks during a party is always a joy."

Sander and Jelle would love to see the TapCo thrive both in profit, as in amount of members at the bar. Lastly, they focus on the sustainability of our society: "This year, we started a trial with strong, recyclable, cups instead of disposable cups."

Interested in joining the TapCo? Ask one of the gentlemen, or send an e-mail to: [email protected], with the subject 'TapCo'.

 

Picture: PixCie Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.