Nabeschouwing Skøll Cup 2018

Hetairoi, lieve leden,

Een groot aantal ploegen heeft afgelopen weekend de Skøll Cup gestart. Dankzij het hoge aantal deelnemers, de vele mensen die bleven hangen en het lekkere weer was het een geslaagd weekend! Morgen zullen er weer een aantal competitieroeiers van start gaan, dit maal op de Nereus Carpit Noctem.

We begonnen op zaterdag met de C4’tjes. Dixo Infernrow had een zware voorwedstrijd te pakken, maar wist hard genoeg te varen en werd eerste in hun heat. De tijd was goed genoeg voor een plekje in de A-finale waar ze vierde werden. Als ze zich de volgende keer minder laten afleiden door de bootjes naast hun, kunnen ze waarschijnlijk nog wel hoger eindigen!

Ouwe Viezeriggers voer een redelijke voorwedstrijd en wist de B-finale te behalen. Hier werden ze zesde. Faugh-a-Ballagh kon iets minder meekomen met hun veld en heeft D-finale gevaren.

De voorwedstrijd van Instabiel in het D4+ Cat. B veld was een mooie constante race. Hoewel het niveauverschil in het veld vrij groot was hebben de dames een plekje in de B-finale weten te veroveren. Hier werden ze vijfde waarmee ze nu elfde staan in de bokaal met 21 ploegen.

De HerenClub8 startte in een pittige voorwedstrijd en kwam als laatste uit de start. De mannen hebben zich echter vast gebeten in hun concurrenten en wisten Thêta in te halen. Daarmee behaalden ze een derde plek en waren ze verzekerd van een B-finale. In de finale was het 1500 meter lang ontzettend spannend in de strijd met Skadi om de tweede plek. Helaas konden onze heren niet de laatste 500 meter bijblijven en werd het de derde plek. Toch is dit een mooie opsteker voor de heren. Nu moeten ze deze lijn doorzetten en gaan vechten voor de A-finales.

DCl4* KEK had een lastige voorwedstrijd en de dames moest bij de top 3 komen om finale te varen. Met een tijd die in alle andere voorwedstrijden goed genoeg was geweest voor een finaleplekje en zelfs voor de winst in de B-finale, werden ze helaas toch vierde. Een plakker in de laatste 500 meter gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat de dames op het laatste moment nog werden ingehaald.

Finesse ging van start in het D4+ Cat. A veld. De dames kunnen nog steeds hard starten, maar de conditie blijft helaas een beetje achter. Ze hebben wel nog de B-finale behaald en werden hier vierde waarmee ze achtste staan in de Vlietbokaal. Als de dames nog plekjes willen stijgen, zullen ze vooral aan hun conditie moeten gaan werken. Wellicht zit er dan nog een A-finale in!

Paul voer een sterke voorwedstrijd, maar een Skøll skiffeur was helaas nét te sterk. Ondanks een super eindsprint was het net niet genoeg voor een plekje in de A-finale. In de B-finale werd Paul derde.

In de pauze startte de disputenboten. Aurora en L.G.V. The Landed Gentry gingen namens Asopos van start. The Gentry werd dankzij een fantastische start eerste na 400 meter racen. Zij mochten daarom het Skøll Cup blik meenemen naar huis!

S middags gingen de heren van Koekblik van start in het HTopC4 Klassement. De voorwedstrijd ging hard van start maar alle ploegen zakte na 500 meter een beetje in. De mannen konden hierdoor inlopen op de nummer twee en drie in het veld. Met de tijd die hiermee werd gevaren behaalden ze de C-finale. Hier werden ze tweede. Hoewel de aansluiting met de top er nog niet is, is dit een mooie motivatie om de volgende keer hoger te eindigen.

Als laatste op zaterdag gingen Daniëlle en Bas (Euros) van start in de Bestuurs2x. Ondanks dat ze geweldig zijn gestart en dat ze als eerste aan het erevlot lagen, kregen ze helaas geen blik.

Op zondag begonnen we met de mannen van Phoenix. Hoewel de mannen veel in de boot zitten en netjes roeien mist het aan kracht. De volgende keer moet er meer geduwd worden onder water en wellicht kunnen ze dan een paar plekjes stijgen.

Vervolgens ging de DamesClub8 Oneindig van start. De dames lieten Orca en Njord helaas gaan maar kwamen terecht in een ontzettend spannend gevecht met Triton! Alleen als ze derde zouden worden, zouden ze nog in de A-finale komen. De twee ploegen lagen 2k lang naast elkaar maar onze dames trokken aan het langste eind! Dankzij een sterke eindsprint kon Triton op een achterstand worden gezet en ging Oneindig door naar de A-finale. In de finale lieten ze het helaas een klein beetje lopen en kwamen ze niet mee met de rest van het veld. Als ze de volgende keer hun koppies niet laten hangen maar juist aanhaken bij de rest kunnen ze echt nog hoger eindigen, want dat de dames hard kunnen hebben ze nu bewezen!

Jitske en Ellen zijn gestart in het DCl2x veld en voeren een nette voorwedstrijd. Helaas was Saurus net iets sterker waardoor er geen A-finale werd behaald. In de B-finale kwam het er bij de dames niet helemaal uit en kwam de ploeg op een zesde plek.

Ward van Zeijl is ook gestart op de Skøll Cup als voorbereid op het NK van dit weekend. De voorwedstrijd begon spannend, maar uiteindelijk kan Ward de race rustig uitvaren op de eerste plek. De finale was harder vechten en resulteerde voor Ward in een derde plek.

Suze is ook gestart in haar skiff. Dankzij een gunstige loting was ze verzekerd van een finale plek. Ondanks dat Suze nog niet erg hard gaat in een skiff, roeit ze super voor iemand die pas 3 weken skifft. Als ze op de volgende wedstrijden nog meer durft en er echt benen onder kan zetten, dan kan ze makkelijk nog hoger eindigen!

In het H4+ Cat. A veld zijn Priem en SBoot van start gegaan. De heren van Priem hadden geen goede voorwedstrijd. Er werd niet genoeg geduwd en het zat niet samen. Gelukkig konden de heren Proteus in de laatste 500 meter nog inhalen dankzij een sterke eindsprint waardoor ze de kans kregen om zichzelf in de B-finale te revancheren. In de finale is de ploeg ruim tien seconden harder gegaan en werden ze tweede.

De SBoot miste conditie, gelijkheid en kracht, maar had wel een ontzettend enthousiaste groep meefietsers. Hoewel de mannen onderling nogal wat frustraties hadden, hadden de dames op de kant het wel naar hun zin. De SBoot eindigde ruim anderhalve minuut na de rest van het veld en voer dus geen finale, maar ik betwijfel of de mannen dat erg vonden.

Sesam, Blikken nu startte in de voorwedstrijd van NOOC Dames 1. Met de tijd die ze vaarden behaalden ze de C-finale. Het veld lag ontzettend dicht bij elkaar in de finale en het was lang spannend, maar de dames werden helaas zesde.

In het DamesTopC4 veld is TRIGGERED namens Asopos gestart. Aangezien het de eerste wedstrijd uit het klassement was, wist niemand hoe de ploeg het zou doen in vergelijking met de rest. Helaas bleken de dames de kracht te missen om mee te komen met het veld. De dames zullen moeten werken aan het vinden van druk onder water en echt samen gaan duwen. Hopelijk kunnen ze daarmee op de PEiL een aantal plekjes stijgen.

Ook de Professoren zijn van start gegaan afgelopen weekend. In het bedrijfsachtenveld hadden ze alleen een tegenstander van Accenture. De ploegen leken eerst nog aan elkaar gewaagd te zijn, maar na 500 meter konden de Professoren het niet meer bijhouden en dus werden de heren tweede.

Als laatste is Vice-Praeses Sophie Verhoeven van start gegaan in de Voorzittersskiff. In de stromende regen heeft onze kleine VP een fantastische race gevaren! Ze is misschien niet als eerste over de finish gekomen, maar kwam zeker wel als eerste uit de start. En dat is ook wat waard!

Dit weekend starten DCl8+ Oneindig, Astrid&Lotte (D2x) en Titanic (DOnervC4+) de Nereus Carpit Noctem. Deze bijzondere wedstrijd heeft de voorwedstrijden overdag, waarbij 2,5k en 250 meter op de Amstel gevaren moeten worden, en de finales ’s avonds! De laatste finales worden in het donker gevaren. De boten worden uitgerust met lampen en een grote spotlight zorgt ervoor dat iedereen de ploegen nog kan zien. Het is dus een spectaculaire wedstrijd om te starten!