Nabeschouwing Rottebokaal 2018/ElfstedenRoeiMarathon

Hetairoi, lieve leden,

Het was weer een winderig weekend op de Willem-Alexanderbaan! Gelukkig zorgden de goede prestaties van de ploegen ervoor dat het toch nog een mooi weekend was. Met de start van alle NOOC bokalen en een flink aantal ouderejaars was het ook nog eens een druk weekend. Hier lees je hoe iedereen het heeft gedaan.

We zijn het weekend begonnen met de Meerkoetjes, Overstuur en Sesam, Blikken nu. Meerkoetjes en Sesam, Blikken nu roeien in poule 1 van hun bokalen en startten beiden dus in een zwaar veld. De Meerkoetjes hebben een 15e tijd neergezet in de time-trials waarmee zij in de B-finale terecht kwamen. Hier veroverden zij een 6e plaats op de 2k waarmee zij 14e werden in totaal. Sesam, Blikken nu voer een 19e tijd in de voorwedstrijd en behaalde in de C-finale een 3e plek. De dames liepen voor de Rottebokaal nog het risico om naar D2 te gaan, maar hebben hiermee hun plek in D1 waarschijnlijk veilig gesteld! Overstuur is gestart in D3. Tijdens de voorwedstrijd hebben ze nét niet de A-finale gehaald. In de B-finale zijn zij 5e geworden in een hele spannende race.

Na de C4en was het tijd voor een aantal ouderejaarsboten. Allereerst de HCl8+, de mannen waren zó gespannen dat ze iets te vroeg vertrokken. Bij de tweede keer was het wel duidelijk dat er pas gestart moest worden toen de lichten op groen sprongen en kon de race uitgevaren worden. De heren kwamen als vijfde uit de start maar hadden een sterk middenstuk en wisten zich naar de derde plek te vechten. Hoewel Phocas en Skøll nog heel even dichtbij kwamen, was er genoeg eindsprint om de derde plek vast te houden en overtuigend door te gaan naar de A-finale. In de A-finale was het lange tijd nog spannend met Proteus en Skadi en werden de heren uiteindelijk 7e. Ook HCl4+ Priem ging van start dit weekend. De voorwedstrijd was een eitje en de mannen werden met afstand eerste in hun heat. De A-finale bleek een sterkere groep te zijn en werden de heren 4e. Suze voer een direct A-finale voor de DCl1x. Tijdens de start raakte ze een balletje waardoor het direct lastig was om mee te komen met de rest. Hoewel de eerste 1000 meter daarna wel heel sterk waren, kon dat de laatste 1000 meter nog niet worden doorgezet.

Vervolgens zijn DTC4 Triggered en Dixo Infernrow van start gegaan. Triggered blijft helaas geteisterd door blessures en kon ook dit weekend niet optimaal knallen. De dames moesten genoegen nemen met een 3e plek in de C-finale. Dixo Infernrow startte in D2 en voer een knappe voorwedstrijd waarin zij elfde werden. Dit gaf toegang tot de B-finale. De finale was bizar spannend! De ploegen lagen ontzettend dicht bij elkaar en de nummers 2, 3 en 4 zijn in één seconde na elkaar gefinisht. Dixo Infernrow trok in deze strijd helaas net aan het kortste eind, maar mag nog steeds tevreden over deze race.

Op zaterdagavond vonden de Rottebokaal Sprints plaats. De internationalploeg The Oarsome Foursome is gestart in het DOnerv C4+ veld en heeft het erg netjes gedaan. Ook Priem en Lotte&Astrid zijn van start gegaan. Hoewel beide ploegen een nette positie hebben veroverd, was het helaas niet genoeg voor blik. Finesse wist dat wel te behalen! Een hele sterke 500 meter leverde deze dames de eerste plek op. Deze kon ze tijdens de 250 meter niet meer worden afgenomen en dus was er blik voor Finesse! Ook onze CoCo heeft hard gestreden op het water en hoewel er nog protest is aangetekend (geen idee waar tegen), was er helaas geen overwinning.

Op zondag waaide de wind nog harder en werden de finales maar met 6 gevaren in plaats van met 8 zoals op zaterdag. Hierdoor moesten alle ploegen bij de eerste 3 in hun finale komen! DCl2x HeiHei&Pua moest als eerste Asoposploeg de baan over in het D2x veld. De dames voeren een hele spannende sterke race! Na 1000 meter kwam, zoals wel vaker, Saurus ineens opzetten. HeiHei&Pua kon knap aanhaken en maakte het gigantisch spannend. Toen Saurus in de laatste 100 meter twee keer snoekte was het klaar! HeiHei&Pua stormde er langs en behaalde zo de A-finale. In de finale liepen de dames in de eindsprint hard in op Proteus en werden de dames 5e.

DCl4* KEK moest in hun voorwedstrijd tweede worden om door te gaan en dat is nooit echt in gevaar gekomen. De dames kwamen als tweede uit de start en hielden dit knap vol. In de finale moesten ze tegen hun oude rivalen uit de top 5 van de bokaal. Een mooie strijd met Proteus leverde de dames een 5e plek op.

’s Middags was het tijd voor de C4en. Kantje Boord (D2), Koekblik (TopC4), Faugh-A-Ballagh (H2) en Ouwe Viezeriggers (H2) gingen allemaal in het middagblok van start. Kantje Boord had een goede time-trial en werd hier 9e. Dit zorgde ervoor dat de dames de 2k in de B-finale mochten starten. In de B-finale namen ze samen met Skøll al heel snel afstand van de rest van het veld. Kantje Boord lag 1800 meter lang eerste maar kon de ontzettend snel inlopende ploeg van Skøll helaas niet achter zich houden. Hiermee werden de dames 2e in de B-finale, een mooie prestatie.

Koekblik blijft zichzelf verbeteren en behaalde in de voorwedstrijd een 7e plaats! Doordat de finales op zondag slechts met 6 werden gevaren, betekende dit dus helaas nét B-finale. In de finale kon de ongelooflijk goede race van eerder die dag niet herhaald worden en werden de mannen 5e. Ik hoop heel erg dat ze zo blijven groeien en de volgende keer wel kunnen doorbreken in de top 6!

Ouwe Viezeriggers en Faugh-a-Ballagh voeren beide in H2. Ouwe Viezeriggers werd 16e en mocht naar de C-finale. Faugh-a-Ballagh werd 19e en voer de D-finale. In beide finales was het erg spannend en moesten de ploegen knokken met een andere ploeg om de winst. Ouwe Viezeriggers werd net 2e in de C-finale. Faugh-a-Ballagh net 1e in de D-finale.

Naast de wedstrijd op de Willem-Alexanderbaan hebben een aantal Asopossers ook meegedaan aan de ElfstedenRoeiMarathon in het hoge noorden. Deze barre tocht van 210 kilometer is afgelegd door Jason, Jasper, Sander, Sebastiaan, Tim, Jord, Robert en Djulianti en door Ingrid en Daniëlle met Aengwirden.

De Asopos-mannen gestuurd door Robert en Djulianti hebben het ontzettend goed gedaan. Hoewel de heren van tevoren wel getraind hadden, is een tocht van 210 kilometer eigenlijk onmogelijk voor te bereiden. Na een hele nacht gevaren te hebben, waren de mannen bij zonsopkomst pas halverwege. Na een hele dag sterven zijn ze na 22 uur en 34 minuten gefinished en mochten ze hun elfstedenkruisje ophalen. Fantastisch gedaan mannen!

Ingrid en Daniëlle hebben de tocht gestuurd bij de mannen van een Aengwirden/Tromp combinatie. De boot was gevuld met internationale roeiervaring van onder andere Göbel, Van der Steen, Cirkel en Vellinga. De ploeg ging voor de winst en een nieuw record. Het was vanaf het begin al ontzettend spannend en er moest voor de winst gestreden worden tegen een Gyas ploeg. Dankzij een stuurfout van de Gyanen verloren zij de strijd en ging de Aengwirden/Tromp/Asopos-ploeg er met de winst vandoor! Een nieuw record was het helaas net niet, maar 210 km winnen in 17 uur en 14 minuten met een verschil van 1 minuut en 18 seconden op nummer twee is al een hele knappe prestatie!

Komend weekend hoeven de competitieroeiers even geen wedstrijd te starten. Het ideale moment voor iedereen om terug te komen naar de WAB en de wedstrijdroeiers aan te moedigen op onze eigen wedstrijd! De volgende competitiewedstrijd is de Grolsch Euros Drienerloo Regatte in Enschede, hier zullen de NOOC Stuurboord Bokaal en het NOOC Klassement weer aan de start verschijnen.