NKIR 2018

Hetairoi, lieve leden,

 

De NKIR is weer achter de rug en met brandende longen en schorre kelen van het schreeuwen keert de rust voorlopig weer terug in roeiend Nederland. Het mooie aan de NKIR is het enorme contrast in de zaal: vanaf het moment dat de roeiers de hendel vastpakken is het doodstil, zelfs in zo'n grote zaal zou je een speld kunnen horen vallen. Maar het moment dat de zoemer gaat ontstaat er een orkaan van lawaai en zijn de roeiers aan het strijden alsof hun leven er vanaf hangt.

Vanuit Asopos zijn er maar liefst 76 mensen naar de Sporthallen Zuid afgereisd om de ergometer op te stappen, en zeker niet zonder succes!

Als eerste was het de beurt aan Jitske Knip en Eva Spaargaren. Zij starten in dezelfde heat en hadden allebei dezelfde opdracht meegekregen: focus op je eigen race. Hoewel beiden goed van start gingen overviel het tafereel op de tribune hen toch iets te erg en lukte het helaas niet de juiste halen te vinden. De volgende heat was het aan de rest van de MGD: Fleur Jaspers, Roxann Geenen, Ruth Andreae, Vivian Andriessen, Sanne Dijkstra en Meike van Kootwijk zaten allemaal in dezelfde heat. Vivian, Sanne en Meike zaten direct naast elkaar en hadden ook nog eens precies dezelfde streeftijd. Alle drie hebben zij een goede race neergezet en hun streeftijd gehaald. Ruth en Roxann hadden beiden een pittige streeftijd meegekregen, deze halen zou namelijk een plekje in de Dames ergo top 10 betekenen! Voor Ruth was de NKIR een flinke uitdaging; door een knieblessure heeft zij een groot deel van de ergotrainingen niet mee kunnen draaien en de voorbereiding was dus niet optimaal. Hoewel Ruth zelf niet helemaal tevreden was over de race is een 17e plek een goede prestatie, en zal die plek in de top 10 ongetwijfeld de volgende 2k wel behaald worden. Roxann had de afgelopen trainingen al laten zien hard te kunnen gaan op de ergometer maar heeft dit op de NKIR zeker waargemaakt, met een nieuwe PR en een 7e plek in het veld mag zij terugkijken op een goede race. Als laatste startte ook Fleur in het DG-veld. Hoewel zij de afgelopen weken niet helemaal fit was, gingen de trainingen van afgelopen week goed en was er veel vertrouwen in het halen van een PR. Na een felle start was de eerste plek al gauw voor Fleur. Het baantempo werd snel gevonden, en met deze steady halen werd er alleen maar verder weg getrapt van de nummer 2. Met een goed middenstuk werd zelfs het NKIR-record voorbijgevaren en was Fleur zo goed als verzekerd van het BLIK. Hoewel de eindsprint er niet helemaal lekker uitkwam en het nog even spannend is geweest kwam Asopos toch als eerste over de finish met een mooi tijd: 7:01,3, en daarnaast ook nog eens een NKIR-record! Gefeliciteerd!!

Na MGD was MGH aan de beurt. Als eerste mochten David Nederstigt, Joost Braspenning, Victor Hakeboom, Jarno Hagelen, Mees van der Meer en Tim van Etten de gymzaal betreden. Zowel David als Joost hebben een sterke race neergezet en waren zo gefocust dat de aanmoediging van buitenaf niet eens nodig was. Ook Jarno en Mees mogen tevreden terugkijken naar het neergezette resultaat. Voor Jarno was dit al de 4e keer dat hij de NKIR startte en wist precies wat hij moest doen, met een volwassen race heeft hij een nette 19e plek behaald. Ook Mees wist precies wat hij wilde doen, laten zien wat hij qua vermogen in huis heeft. Met een net middenstuk en een ongelofelijke eindsprint heeft hij zich in de laatste 500 meter nog 8 plekken omhoog gewerkt en uiteindelijk een 6e plek behaald! Tim en Victor hadden wat meer moeite met de juiste halen vinden en bleven hangen in het hoge tempo draaien. Daarna was het aan Siem de Visser, Thijs-Jan van Aalst, Mathijs Berkhout, Sergio Griffioen en Siem Wesseling om de strijd met de ergo aan te gaan. Hoewel niet alle streeftijden zijn gehaald mogen de roeiers toch tevreden naar huis. Beide Siem's en Mathijs nemen namelijk wel een PR mee naar huis en daarnaast heeft Mathijs een 5e plek in het HG-veld behaald! 

Hierna was het de beurt aan de eerste ploegen van Asopos. In de eerste heat van het nieuwe DCl 8-veld kleurde de zaal paars toen zowel de DCl8+ “Aandacht+” en de DO8+ “Zwaartekracht” de zaal betraden. De dames van de DO8+ (met invalster Toke Bouwens) hadden een net iets snellere streeftijd mee dan de DCl8+. Na een sterk begin bleek toch de onervarenheid en kregen de roeisters het na de eerste 1000m steeds zwaarder. Ondanks dit hebben ze wel hun streeftijd gehaald en zijn ze een hele ervaring rijker. De dames van de DCl8+ voeren een steady race zonder gekke uitspattingen. Hoewel ze hiermee ook hun streeftijd haalden was helaas niet voldoende om echt aansluiting te vinden bij de rest van het veld. 

De HO8+ “Achterstevoren” (met invaller Fabian Bos) mocht zich ook voor het eerst meten met de rest van hun veld. Na een prima start bleek voor deze heren 2k toch wel erg lang en hadden ze moeite de benen eronder te houden. In een veld dat bestaat uit zowel zeer ervaren als minder ervaren roeiers was de 11e plek voor hen. Wel zaten ze zeer dicht bij hun streeftijd, zijn ze heel wat wijzer en zullen ze de komende maanden ontzettend veel gaan leren!

 

Elsemieke startte als enige Asoposser in het LDSB-veld met een veelbelovende streeftijd. Naast een van de Veldhuis zusjes (die zij op de Hel achter zich had gelaten) zat de directe concurrentie erg dichtbij. Na een goede start viel het baantempo zwaar en heeft Els haar streef net niet gehaald. Desalniettemin is er een nette 7e plek behaald en kan de volgende race in skiff net anders uitpakken.

 

De DO4* ging dapper de strijd aan in het EJLD veld. Na het inwegen bleek tijdens het warmroeien dat sommige dames erg zenuwachtig waren, niet gek als je het hele spektakel voor het eerst meemaakt! Gedurende de race bleken deze zenuwen ook en kwam het jammer genoeg niet uit zoals gehoopt. Helaas haalden de dames hun streeftijd niet, maar met een 13e plek in dit veld kunnen ze zeker niet ontevreden zijn.  

 

Als allerlaatste was het dan de beurt aan de eerstejaars. Zeker voor de mensen die de NKIR nog niet eerder hebben meegemaakt kan de hele wedstrijd wat overweldigend zijn. De druk te presteren ligt hier voor het gevoel net een stuk hoger en niet iedereen gaat daar even goed mee om, wat het eerstejaarsveld des te spannender maakt; er kan van alles gebeuren

Als eerste mocht EJLD van start gaan. Met een streef die het huidige Asopos-record van het bord zou vegen gingen de dames goed van start. Na ongeveer 1500 meter begon het echter zwaar te worden en zakte het erg in, waardoor de streeftijd helaas niet is gehaald, maar alsnog zijn de dames in de middenmoot geëindigd.

Na de EJLD was het aan de EJD om te laten zien wat ze kunnen. Hoewel de trainingen erg goed gingen is het helaas niet gelukt een goede race te varen. De druk van de NKIR was net iets teveel en een 15e plek is hier het resultaat van.

EJL had een strenge streef mee en waren vastberaden deze te halen. Hoewel er op het laatste moment niet met de eigen boot gevaren kon worden en er twee invallers meededen (Paul Couzy en Tom Langelaar) voeren zij voor zichzelf een solide race waarbij de streeftijd werd gehaald. Dat was helaas nog niet genoeg voor een plek bij de top van het veld, maar uiteindelijk gaat het erom wat er op het water gebeurt en zegt de ergometer daar niet altijd iets over.

Als allerlaatste veld van de dag mocht ook EJZ de ergometers opstappen. Hoewel de mannen hun streeft netjes hebben gehaald viel het resultaat alsnog iets tegen en kwamen zij nog niet echt mee met de rest van het veld. Gelukkig zinken ergometers en heeft EJZ nog meer dan genoeg tijd om voor het roeiseizoen aansluiting te vinden bij het veld, maar dan zal er nog wel een schepje boven op moeten bij de trainingen.

 

Alle uitslagen zijn ook terug te vinden op: https://regatta.time-team.nl/nkir/2018/results/cddf399c1-9694-4407-a24f-...

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Laura Lems

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Iris Aerts

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de VlietFoto door: Michael Boutkan

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.