Nabeschouwing Winterwedstrijden

Hetairoi, lieve leden,

 

Met rood gekleurde wangetjes van de zon in plaats van de gure wind kunnen we terugkijken op geslaagde Winterwedstrijden. Hoewel de Winterwedstrijden zijn naam dankt aan de meestal gure, barre omstandigheden waarbij roeiers rillend van de kou aan de start liggen was het weer dit jaar verrassend mooi. Door het zonnetje en flinke wind mee zijn er dit jaar ontzettend veel baanrecords gevaren en was de gezelligheid langs de kant niet te missen. Ook Asopos heeft dit weekend goed gepresteerd met maar liefst twee keer BLIK!

 

Als eerste was het de beurt aan de EJD. Hoewel de voorbereiding van de EJD goed was en er op de Zijlhead en de laatste trainingen een stijgende lijn te zien was, liep de wedstrijd niet helemaal zoals gehoopt. De goede halen van de trainingen konden helaas niet meer gevonden worden tijdens de wedstrijd en de wedstrijdspanning werd de dames helaas iets te veel. Positief is echter wel dat de Njord boot die op de Zijlhead maar 4 seconden eerder eindigde tweede is geworden, de volgende wedstrijd moet een hogere plek dus zeker haalbaar zijn.

 

EJLD begon de wedstrijd ontzettend fel. Met een goed startje vlogen zij de wedstrijd in en gingen de dames er vol voor. Naarmate de race vorderde sloeg de vermoeidheid echter toe en werd het roeien wat slordiger. Er werd wat gesnoekt, de concentratie was niet meer zoals de dames in sparsessies hebben laten zien en de goede stukken werden onderbroken door wat mindere halen. Desalniettemin hebben de dames een nette negende plek behaald en weten de meiden zelf; hier zit nog veel meer in! De combi-boot met Eva, Iza en Robert heeft het prima gedaan. Ondanks het feit dat er maar een keer samen is getraind zat de gelijkheid onder water goed en hebben ze zelfs een aantal boten die meedoen in het LDEJ-klassment en dus al weken lang samen roeien achter zich gelaten.

 

Vervolgens was het de beurt aan Fleur. Na de hoog percentages die zij in sparsessies heeft gevaren was een top 3 plek zeker wel de verwachting en dit heeft ze dubbel en dwars waargemaakt. Met een mooie race waarbij ze maar liefst drie boten voorbij is gevaren heeft Fleur een mooie tweede plek bemachtigd, op slechts een aantal seconden afstand van de winnaar. Hoewel er de komende wedstrijd (Heineken Roeivierkamp) niet in de skiff gestart kan worden, belooft dit veel goeds voor het 2k-seizoen.

 

Als laatste Asoposser in blok 1 zou Elsemieke eigenlijk starten, dit ging helaas niet door omdat het inwegen tegenviel. Hoewel dit natuurlijk ontzettend jammer was, hebben we er alle vertrouwen in dat Els de volgende wedstrijd wel keihard kan gaan knallen!

 

Na een korte pauze kon het tweede blok beginnen, met daarin de overige eerstejaarsboten en de middengroep heren skiffjes.

EJL stapte ondanks het feit dat er met drie invallers gestart moest worden vol goede moed de boot in maar werden toch overvallen door de afstand van de Winterwedstrijden. Met enige terughoudendheid werd de wedstrijd gestart en de halen onderwater waren niet zo krachtig als we van EJL gewend zijn, waardoor het resultaat tegenviel. Gelukkig hebben ze nog twee en een halve week om hard te trainen voor de volgende wedstrijd, want op de Heineken moet er onder anderen weer een 5k gestart worden.

 

EJZ verscheen dit weekend in een viermet aan de start in plaats van in de acht, omdat er te veel blessures waren om de acht te vullen. Hoewel er de afgelopen twee weken pas echt in de viermet is getraind zijn er veel stappen gezet en dat was terug te zien afgelopen zaterdag. Hoewel de start iets feller had gemogen hebben ze een sterk middenstuk neergezet en een zesde plek behaald!

Voor Ward was dit de eerste wedstrijd in zijn nieuwe boot en dat is altijd even wennen. Omdat er nog maar een week in de boot was getraind en een filippi anders op het water ligt dan een empacher was het vooral wennen. De net geperfectioneerde technische puntjes in de Empacher kwamen nu wat moeilijker naar voren maar alsnog heeft Ward zich naar een derde plek geroeid!

 

Als laatste in het tweede blok was het de beurt aan Jarno, Joost en Mees. Jarno heeft een goede race neergezet maar kreeg richting het einde toch te veel last van zijn armblessure, waardoor de laatste kilometer niet meer optimaal is benut. Ondanks de laatste kilometer is hij alsnog op de zevende plek geëindigd. Ook Joost heeft een goede race neergezet. Ten opzichte van de Hel heeft hij afgelopen weekend veel tegenstanders achter zich gelaten die hem op de Hel nog voorbij vaarden, met een zesde plek als resultaat. Met zo’n stijgende lijn kan een nog hogere plaats de volgende wedstrijd haast niet uitblijven.

Ook Mees heeft het LHB1x veld gestart en keihard gewonnen. Met een sterke race liet hij de nummer twee maar liefst vijftien seconden achter zich en kwam het blik mee naar Asopos!

 

Het laatste blok waren de viermetjes aan de beurt. Als eerste ging de zware viermet de baan over. Na een felle start werd de baanhaal snel gevonden en werd er langzaam naar het bootje voor hen geschoven. Met een vrij hoog tempo en opvallend soepele haal ten opzichte van de rest van het zware mannen veld was er goed te zien welke stappen er de afgelopen weken zijn gezet. Het resultaat: een heel knappe vijfde plek in een veld van negentien. Met dit veld als voorbode voor het development veld, zou het 2k seizoen nog wel eens leuk kunnen worden.

 

Ook de lichte viermet heeft naar verwachting gevaren. Met een relatief klein veld (zeven inschrijvingen) waarin de tijden ook vrij dicht bij elkaar lagen hebben ze een zesde plek behaald. Net als bij de zware viermet was het veld afgelopen weekend gevuld met roeiers die zij in het korte baan seizoen nog vaak tegen zullen komen. Met dat vooruitzicht zal er komende week in Varese hard getraind moeten worden om de kleine tijdsverschillen te dichten en zo een aantal plekken hoger te eindigen de volgende wedstrijd.

 

Zondag:

Nadat Joost de baan op zaterdag al eens over was gegaan mocht hij op zondag weer, samen met Felix zou hij het LHB2x veld starten. Hoewel de winst van tevoren niet verwacht was, werd het tijdens de race al snel duidelijk dat de dubbeltwee zo hard ging dat ze Triton nog wel eens konden pakken. Met een horde aan toeschouwers langs de kant is er een sterke laatste kilometer gevaren, waarbij de heren zo’n drie seconden uitliepen op Triton en de winst mee naar huis namen!

 

Vivian en Meike voeren in een pittig veld, met veel ouderejaars roeiers. Hoewel de halen onderwater goed samen zaten en de felheid er zeker in zat, konden Meike en Vivian het op kracht helaas nog niet winnen van sommige andere bootjes, met een zesde plek als resultaat.

 

Als allerlaatste mocht Sanne de baan over. Hoewel er niet veel in de skiff was getraind voor de Winterwedstrijden zat het enthousiasme er goed in en begon ze fel aan de race. Met een goede race waarin de eerste vier kilometer zo hard is gevaren dat er de laatste kilometer geen versnelling meer mogelijk was, heeft ze een nette tweede plek weten te bemachtigen!

 

Ten slotte nog een shout-out naar alle leden die dit weekend naar Delft zijn gereisd om de roeiers aan te moedigen. Door de grote hoeveelheid aanmoedigers was het paars langs de kant niet te missen. Op naar de Heineken Roeivierkamp, dat er maar weer net zo veel aanmoedigers zullen zijn als afgelopen weekend!

 

Met paars-wit-rode groet,

Laura Lems

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

fotocredits naar Dahran Coban en Nenya Jochemsen

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)