Nabeschouwing Gyas-Hunze race 2019

Hetairoi, lieve leden, 

 

Afgelopen weekend reisden we met een groot gezelschap af naar het hoge noorden. Het werd een memorabel weekend: de zon scheen, er werd zowel vrijdag als zaterdag hard gefeest en bovenal: DO4* D.I.E.P. blikte!

Nadat er niet een, niet twee, maar maar liefst drie treinen nodig warenom het hele paarse gezelschap met alle fietsen in Groningen te krijgen, werden de spullen snel afgeleverd in het ietwat verre, doch zeer knusse scoutinggebouw. Hierna begaf een deel van het gezelschap zich naar de befaamde kroeg de Drie Gezusters: what happens in Groningen, stays in Groningen. De volgende dag diende zich dan ook weer heel snel aan en de dames van OptiPaal meldden zich fris en fruitig aan de start. Hoewel het wat onwennig roeide met twee invallers in de boot kunnen de dames met een 13e plek van de 38 startende ploegen zeker niet ontevreden zijn.

 

In heat twee gingen pROWst, de Heren Club 4+ en GeVaar over de baan. Bij de dames van pROWst bleek 2,5k toch wat lang, ze startten lekker weg maar naarmate de race vorderde werden de halen minder overtuigend, misschien toch iets te hard gefeest? Een 23e plek was uiteindelijk het eindresultaat. De heren van de Heren Club 4+ startten niet onverdienstelijk maar het duurde lang voordat ze er echt lekker samen in zaten. Dat ze onderweg geen eigen koers konden varen door een hinderende boot, kwam het eindresultaat ook niet ten goede. Al met al toch een 3e plek voor de heren op deze afstand, geen verkeerd begin voor de Vlietbokaal. We zijn benieuwd wat ze op hun volgende wedstrijd gaan doen! Bij de dames van GeVaar was te zien dat ze regelmatig trainen, ze voeren een lekkere race en mochten de 8e plek uit 38 op hun naam schrijven. 

DO8+ Zwaartekracht beet het spits af van heat drie met meteen daarachteraan gestart DCl8+ Aandacht+ in het zeer drukbezette veld met welgeteld drie ploegen. Aan het begin van de race zaten de dames niet zo lekker samen, het bladen tikken tegen de brug door een kapot roertje daarbij opgeteld maakt dat deze race niet de boeken in zal gaan als favoriet. Gelukkig was dit slechts een oefenwedstrijd en is het komend weekend op de Amstel tijd voor revanche. De race van Aandacht+ verliep een stuk soepeler. Hierna was het de beurt aan DO4* D.I.E.P., vooraf waren de verwachtingen gemixt aangezien dit de eerste ontmoeting met het veld was. De dames hebben een zeer steady race laten zien waarin ze uiteindelijk met 0,1 seconde voorsprong wonnen van de Proteusploeg Strak. Deze dames hebben al meerdere jaren scullervaring, wat de prestatie van D.I.E.P. extra knap maakt. Het blik was binnen handbereik, de 400m op zondag telt echter vrij zwaar dus het echte vieren moest nog even wachten. Tot slot was het de beurt aan DtC4+ Pier Pressure 

 

In heat 4 verschenen er twee bootjes van HtC4+ The Seven C’s aan de start. Er woedt al enige tijd een strijd binnen deze ploeg: wie gaat er nu harder #zwaar of toch echt #licht? Op de Gyas werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze vete voor eens en altijd te beslechten. Met een invaller van Skøll in het lichte bootje startten ze achter elkaar weg. De lichte boot was met bijna 30 seconden verschil de duidelijke winnaar van hun onderlinge strijd. D4+ Wiebelatief ging op het Groningse water ook hun eerste bokaalstrijd aan. Met de vernieuwde manier van poule-indelingen maken van de KNRB waren zij in D1 geplaatst, een, voor een tweedejaarsploeg die de eerste halen aan het maken is in een gladde boot, wat pittig veld. De dames hebben desondanks zeker laten zien dat ze tot het einde blijven strijden dus ik denk dat ze dit jaar veel zullen gaan leren. 

In heat 5 ging er als eerste een paarse verrassing over het water: onze eigen Ab Actis Iris Zelsmann hielp de Proteus D4+ploeg MBMB uit de brand en verscheen met haar nieuwe blauwe vriendinnen in bij elkaar geleende outfit aan de start. We zullen het nooit zeker weten maar het leek er toch echt op dat ze tijdens de race boordverschil veroorzaakte. Ook ‘Vo Lume mocht in deze heat laten zien in de boot net zo sterk te zijn als op de ergo. Met een 7e plek van de 23 startende boten hebben ze zeker potentie laten zien, we gaan zien wat ze gaan doen als we weer afreizen naar Groningen voor de eerste wedstrijd van de Bakboordbokaal: de Aegir Lentesprint. HO8+ Achterstevoren sloot zaterdag de dag af met een mooie 3e plek en niet geheel onbelangrijk: ruim voor de lichtblauwe clubacht. Tijdens de Heineken Roeivierkamp zullen ze voor het eerst hun gehele veld treffen, we zijn benieuwd hoe ze zich daar staande gaan houden.

 

Op zaterdagavond was het tijd voor het tweede feestje van het weekend, de paarse delegatie dook eerst de Sunny Beach in waarna men het Groningse nachtleven nog lang onveilig maakte. 

Op zondag was het tijd voor het shinemoment van de sprinters onder ons. Na nog een avond doorzakken geen gemakkelijk taak, daarbij telt de sprint extra zwaar: de gevaren tijd van zondag verdrievoudigd en opgeteld bij de tijd van zaterdag.Wiebelatief en ‘Vo Lume betraden als eerste Asoposploegen het strijdtoneel. Wiebelatief bleek beter in sprinten dan in lange afstand en eindigde op een 10e plek. Ook de heren van ‘Vo Lume lieten zien na een avond feesten over een redelijk sprintvermogen te beschikken en stegen een plekje in het klassement naar de 6e plek. Bij de Seven C’s woedde de onderlinge strijd verder voort: #licht en #zwaar namen het in de negende heat tegen elkaar op en ook hier werd het stereotype nogmaals bevestigd en trok #licht aan het langste eind met maar liefst 6 seconden verschil. 

 

In heat tien was het moment suprême aangebroken voor D.I.E.P., met maar 0,1 seconde verschil op de nummer twee moesten de dames alles in de strijd gooien. De dames waren goed voorbereid en waren op zaterdag ook op tijd hun bed ingedoken. Na een spannende boord-aan-boord race met hun direct concurrent kwam onze DO4* als eerste over de finish en was het eerste blik voor Bokaal der Clubquadruple binnen. De Heren Club 4+ bleek nog wat te moeten werken aan hun sprintkwaliteiten en voer zondag naar een zesde plek. In heat 11 en 12 was het tijd voor de vele aanwezige damesC4+ploegen. De dames van pROWst boekten een hele vooruitgang ten opzichte van zaterdag en eindigden op de 13e plek, OptiPaal had minder geluk en eindigde achter pROWst op de 14e plek. Pier Pressure had helaas materiaalpech en moest genoegen nemen met een 32e plek. De dames van GeVaar hadden geen last van het gefeest de avonden ervoor en mocht de 7e plek op hun naam schrijven, een plekje omhoog ten opzichte van zaterdag dus!

 

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde editie van de Gyas-Hunze race en kijken we uit naar de rest van het seizoen. De achten zullen komend weekend alweer in actie komen op de H4K, de DO4* zal op de Head weer ten tonele veschijnen voor de 4+en en C4-en is het wachten op het Heineken Openingstoernooi en de Aegir Lentesprint.

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Iris Aerts

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet 

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)