Voorbeschouwing Heineken Roei Vierkamp

Hetairoi, lieve leden,

 

Komend weekend zal een van de leukste wedstrijden van Nederland weer plaatsvinden op de Amstel. Naast een favoriet bij zowel roeiers als meefietsers, is dit ook voor de stuurtjes een van de belangrijkste wedstrijden. Op de Amstel kan je als stuurtjes secondes winnen door de juiste lijnen te varen en hier uiteindelijk het verschil mee maken! Zoals de naam al verraadt is de Heineken Roei vierkamp een wedstrijd waarbij er niet één maar maar liefst 4 verschillende afstanden verroeid worden: op zaterdag de 2500m en de 250m sprint en op zondag de 5000m en de 750m.  Alle afstanden worden op tijd verroeid en teruggerekend naar de 250 meter. Met andere woorden: roeit je directe tegenstander één seconde sneller op de 250 meter, dan zul je dit moeten goedmaken door tien seconden harder te gaan op de 2500 meter. 

 

In blok een zullen zowel DO8+ Zwaartekracht als DCl8+ Aandacht+ de Amstel bedwingen. Beide ploegen hebben op de Gyas-Hunze race al een keer geracet over 2,5k, hier trok de DCl8+ nog aan het langste eind met bijna 30 seconden verschil. Voor het clubveld is de zaterdag extra spannend, om op zondag te mogen starten moeten de ploegen zich namelijk bij de top15 van het veld plaatsen. Voor de DO8+ wordt het een spannende race, de ploeg zit de laatste tijd in een betere flow, als ze de afstand lekker samen fel ingaan en materiaalpech hen bespaard blijft zijn we benieuwd naar het eindresultaat. Aandacht+ zal dus van goeden huize moeten komen om hen voor te blijven. Daarnaast wordt dit het eerste moment waarop beide ploegen zich met het rest van het veld kunnen meten. 

 

In blok twee start de HO8+ Achterstevoren, de heren hebben in Groningen veel goede moed opgedaan door daar in de middenmoot te eindigen en onder andere de Njord clubacht achter zich te laten. Ook hebben ze in de afgelopen week lekker gevaren waardoor het starten op zondag in ieder geval in zicht is.

 

Het vierde blok is goed gevuld met Asopossers, met maar liefst 5 startende bootjes. Als allereerste zullen de eerstejaars lichte dames over de Amstel racen, en net als met de Winterwedstrijden zullen alle zes de dames starten dit weekend.  In het klassementsbootje zullen Manon, Iza, Sylvia en Mony gestuurd door Laurien gaan vechten voor die klassementspunten. Sinds het eerste punt tijdens de WinterWedstrijden is binnengehaald zijn de dames gebrand op meer punten pakken! De afgelopen twee weken is er veel gefocust op de sprintjes en tijdens het sparren met Njord lieten de dames een felle start zien, als ze dat dit weekend herhalen kunnen er kostbare secondes gepakt worden op de 250m en de 750m. Ook Eva en Lisanne zullen dit weekend starten, in een combinatie bootje met Talya, Kim en Evika als stuur van Skadi. De dames hebben de afgelopen tijd een paar keer samen getraind waardoor de boot lekker samen loopt en ze het een aantal ploegen zeker nog wel moeilijk gaan maken dit weekend.

 

Na de lichte dames 4* is het de beurt aan de dames 4* van de MGD. Elsemieke, Fleur, Roxann en Sanne zullen gestuurd door Danielle. Net terug uit Varese zijn er de afgelopen weken ontzettend veel stappen gezet en presteren alle vier de dames goed in de skiff. Zaak is dat er dit weekend vooral samen geroeid gaat worden, als dat lukt zou de boot nog wel eens flink hard kunnen gaan.

 

Na de 4* is het tijd voor het zwaardere geschut, de 8'en zijn aan de beurt. Na een tegenvallend resultaat op de Winterwedstrijden is het vertrouwen in een goed resultaat op de Heineken de afgelopen weken weer gegroeid. Vol goede moed zijn Toke, Lieke, Vera, Frederike, Daphne, Inge, Sterre, Djoeke en Martja de afgelopen trainingen ingevlogen, en niet zonder resultaat. Het eerste sprintje wat de dames ooit hebben gedaan gaf gelijk een toptijd, dat geeft vertrouwen voort de twee sprintjes (tevens de afstanden waar de meeste secondes gewonnen kunnen worden). Als de lijn van de afgelopen week doorgezet wordt dit weekend kan een beter resultaat dan op de WW niet uitblijven, en zouden misschien de eerste klassementspunten wel gepakt kunnen worden.

 

Als laatste Asopossers in blok 4 zullen Meike, Vivian en Robert in combinatie met Orca de Amstel over gaan. Afgelopen weekend is er meerdere keren op en neer gereisd naar de Amstel om daar te trainen, dus de voorbereiding zit zeker goed. Met flink wat krachtpatsers in de boot, en een gloednieuwe filippi zou deze combinatie8 nog wel eens hoog kunnen eindigen. 

Ook Anouk zal in een combinatie boot starten. Gister was er pas bekend dat zij de Heineken toch ging starten, dus vandaag is er nog maar snel even geoefend met het boordroeien. Na flink wat gegnerk blijkt de Gyas-asopos combi een boot die waarschijnlijk mee gaat varen in de top dit weekend, op de ergometer gaat het in ieder geval hard!

 

In het laatste blok van zaterdag starten er nog twee ploegen, EJZ en EJL. In tegenstelling tot de WW zal EJL dit weekend met een volledige Asopos boot starten en is het grootste deel van de blessures gelukkig verholpen. Philip Wong zal dit weekend als invaller meevaren met Ruud, Jeroen, Maarten, Bastiaan, Lucas, Bonno, Stefan en Judith. De afgelopen weken zijn er zichtbaar veel stappen gezet en licht de bootsnelheid weer een stuk hoger. Waar het op de vorige wedstrijd nog misging hebben zij het halen van hun eerste klassementspunten voor komend weekend helemaal zelf in de hand.

 

Ook EJZ is grotendeels weer hersteld van de blessures en zal dit weekend in een 8 het water opgaan. Met Thijs-jan als invaller gaan Casper, Dylan, Niels, Rob, Anton, Lukas, Stephan en Nicole de concurrentie in het 8'en veld bekijken.  Op de WW is er in de 4+ gestart en verdienstelijk gepresteerd, komend weekend gaat er gekeken worden hoe de mannen in het HEj8+-klassement liggen. 

 

Het belooft een spannend weekend te worden, niet alleen qua uitslagen maar ook qua weeromstandigheden. Desalniettemin is de Heineken Roei Vierkamp een van de leukste wedstrijden in het seizoen en raden we iedereen aan dit weekend naar Amsterdam af te reizen om de ploegen aan te moedigen en naar hun (eerste) klassementspunten te schreeuwen! 

 

Met paars-wit-rode groet,

Iris Aerts

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Laura Lems

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Schema 

Zaterdag:

Blok 1: 09:30 start

DCL-veld: Zwaartekracht, Aandacht

Blok 2: 11:30 start

HCL-veld: Achterstevoren

Blok 4: 15:00 start

LDEj-veld: EJLD en combi

1eDiv4*: MGD4*

DEj-veld: EJD

2eDiv8+: MGD combi

Blok 5: 17:00 start

HEj-veld: EJZ

LHEJ-veld: EJL

 

Zondag:

Blok 1: 09:30 start

LDEj-veld: EJLD en combi

1eDiv4*: MGD4*

DEj-veld: EJD

2eDiv8+: MGD combi (x2)

Blok 2: 12:00 start

HEj-veld: EJZ

LHEJ-veld: EJL

Blok 3: 14:00 start

DCL-veld: Zwaartekracht, Aandacht

HCL-veld: Achterstevoren

Blok 4: 16:00 start

LDEj-veld: EJLD en combi

1eDiv4*: MGD4*

DEj-veld: EJD

2eDiv8+: MGD combi

Blok 5: 17:30 start

HEj-veld: EJZ

LHEJ-veld: EJL

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)