Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp 2019

Hetairoi, lieve leden,

 

Het was een onstuimig weekend aan de Amstel. Waar er op woensdag nog de goede hoop was dat de wedstrijd gewoon door kon gaan, werd op vrijdag al de 250m geannuleerd voor alle jongens/meisjes/veteranen/clubvelden. Helaas bleek dit de volgende ochtend nog opportunistisch en werden blok 1/2/3 geheel afgelast. Zo keerden de DCl8+ en DO8+ nog voordat zij Amsterdam hadden bereikt onverrichter zake terug naar huis, de HO8+ kon zelfs in bed blijven liggen. Om half 12 was daar het verlossende woord: blok 4/5 zouden doorgaan, weliswaar met aangepast programma. De 2,5k en 250m maakten plaats voor de 750m sprint. Jammer genoeg was de wind niet voldoende gaan liggen en kon ook blok 4 uiteindelijk geen doorgang vinden. 

 

Ondanks geluiden van verschillende verenigingen dat zij de situatie nog niet veilig genoeg vonden werd na lange onzekerheid blok 5 toch niet afgelast. Daarmee hebben EJL en EJZ  afgelopen weekend de meeste meters gevaren.  Zij mochten namelijk het water op om de 750 meter te roeien. Hoewel het laatste blok volgens de wedstrijdleiding niet afgelast hoefden te worden zijn er van de 21 ingeschreven ploegen bij EJZ maar 15 gestart, bij EJL zijn er zaterdag maar 11 van de 16 ploegen gestart. Hoewel er op een deel van de ploegen al voorsprong was gepakt door überhaupt het water op te gaan was de wind toch te heftig en viel het resultaat van de spint bij beiden ploegen wat tegen. Gelukkig mochten beide ploegen op zondag weer het water op voor revanche.

 

In verband met de voorspelde wind voor zondag werd er ‘s avonds besloten het schema voor zondag nogmaals aan te passen en in blok 1 en 2 resp. divisies 9 t/m 17 en 1 t/m 8 de 2,5k en 250m te laten roeien. Indien de wind het toe zou laten zouden in blok 3 de herenveteranenvelden nog aan de start van de 2,5k verschijnen. Alle andere velden werden helaas geannuleerd, het leek een Amstelvrijweekend te worden voor de opleidings- en clubboten. 

 

Het schema was echter net zo veranderlijk als het weer en ‘s ochtends bleek, in tegenstelling tot de dag ervoor, de wind vandaag een stuk rustiger en leek het (op de regen na) prima roeiweer. Terwijl in allerijl club- en opleidingsroeiers uit hun bed werden gebeld, was het als eerste was het de beurt aan EJLD om de baan over te gaan. Nadat de dames gister op het laatste moment nog werden teruggeroepen en niet het water op mochten, was het vandaag de dag om te knallen. De 2500m werd fel gestart, maar na het terugzakken naar de baanhaal ging die felheid verloren en werd deze in de rest van de race niet meer teruggevonden. Op de 250m was de afgelopen tijd veel geoefend, wat zeker terug te zien was in de doorstart. Door het resultaat op de sprint hebben de dames wederom 1 klassementspunt te pakken. Als de mooie, lange halen onder water de volgende wedstrijd worden gecombineerd met wat meer felheid ligt een top-6 plek de volgende wedstrijd zeker in het verschiet.

 

Ook de MGD besloot dit weekend te starten in de 4*. Hoewel de dames allemaal los hebben laten zien zeker hard te kunnen gaan is het altijd maar de vraag hoe snel dat samen kan komen in een combinatiebootje, daarnaast werd er gestart in het Eliteveld tegen meerdere bondsroeiers. Met een harde baanhaal wisten de dames een mooie 6e plek binnen te slepen en hing de uitslag verder alleen nog af van de 250m. Ook op de sprint werd er prima gevaren en hebben ze overall een 7e plek bemachtigd.

 

Na zaterdag de baan alvast verkend te hebben mocht de EJD vandaag toch echt starten! Het resultaat op de WW was niet wat de dames eerder hadden laten zien in trainingen dus de verwachting voor dit weekend lag een stuk hoger. Ondanks de zenuwen en spanning van het roeiavontuur op zaterdag waren de dames de zenuwen afgelopen weekend de baas en is er een stuk beter gepresteerd met op beide afstanden een nette 10e plek als resultaat. Op deze manier komen de klassementspunten steeds dichterbij en zou het zo kunnen dat er op de Head de eerste punten gepakt worden.

 

Zowel Meike, Vivian en Robert als Anouk hebben afgelopen weekend ingevallen bij andere verenigingen om zo toch de Heineken Roeivierkamp te kunnen starten. Meike, Vivian en Robert deden mee met de Orca combinatie en behaalde overall een 13e plek (van de 20). Anouk startte in de Gyas combinatie en eindigde op een nette 6e plek.

 

Na het resultaat op de WW was EJL vastberaden op de H4K een beter resultaat neer te zetten. Na de ietwat tegenvallende sprint op zaterdag was het dan ook zaak beide afstanden op zondag hard te maken en daar secondes te winnen. Hoewel de halen er op het eerste oog goed uitzagen en het technisch lekker samen zat miste er onder water de kracht om aansluiting te vinden met de rest van het veld en viel het resultaat helaas tegen.  

 

Omdat er tijdens de WW gevaren was in een 4+ was dit voor EJZ de eerste kennismaking met de rest van het HEJ8+-veld. De 2,5k werd er netjes gevaren maar zat er niet genoeg kracht achter om echt mee te komen in het veld, waardoor de druk op de 250 een stuk hoger kwam te liggen. Maar met een nette 10e plek op de 250m is EJZ toch op een mooi middenmoot plek geëindigd. 

 

In blok 5 was het dan toch echt de beurt aan de DO8+, DCl8+ en HO8+ om het water op te gaan. Aan de start verschijnen had wat voeten in de aarde: roeiers werden wakker gebeld na een avondje stappen, iemand kwam terug uit het zuiden des lands en er werd een boot geleend bij Willem III voor de DCl8+ Aandacht+, die zij al snel liefkozend omdoopten tot flamingoboot. Vlak voor de ploegen het water opgingen bleek het weer toch weer verslechterd en werd de 250m wederom afgelast. DO8+ Zwaartekracht ging als eerste de baan over, ze startten lekker weg en belandden daarna in een mooi gevecht met Proteus waarin de dames zich van hun beste kant lieten zien. Hierna konden de dames deze mooie halen helaas niet meer vinden en eindigden ze op de 19e plek. Aandacht voer een lekkere race, ze konden de steady halen maken waar ze voor getraind hadden en voer zo naar een 15e plek. De race van HO8+ Achterstevoren was rommelig en de heren konden elkaar niet lekker vinden tijdens de 2,5k en eindigde daarmee ook als 19e. Hopelijk verloopt de aanloop naar de volgende race komend weekend op de Amstel een stuk soepeler en kunnen de ploegen daar echt laten zien wat ze kunnen.

 

We kijken terug op een wisselvallig weekend, waarin de Heineken Roeivierkamp voor sommigen slechts een eenkamp bleek en waar anderen toch twee of drie keer de baan over konden. Al met al zijn we blij dat alle ploegen minstens een keer hebben kunnen roeien en we kijken uit naar komend weekend, wederom op de Amstel. 

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Laura Lems

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Iris Aerts

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de VlietFoto's: Lars Veling & Merijn Soeters

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)