Nabeschouwing ZRB

Hetairoi, lieve leden,

Afgelopen weekend zijn we met de wedstrijdsectie afgereisd naar Tilburg om de ZRB te starten. Waar de ZRB normaal gesproken plaats vind aan het einde van het seizoen, zat deze wedstrijd dit jaar een stuk eerder in de planning wat er voor zorgde dat de normaal zonovergoten wedstrijd dit jaar qua weer toch wat tegen viel. Desalniettemin is er door Asopos goed gepresteerd en zijn er naast 2 blikken ook flink wat klassementspunten binnen gehaald!

Op de ZRB is het zo dat er maar 4 banen zijn, waardoor het halen van de A-finale een stuk lastiger is dan op bijvoorbeeld de Bosbaan of de WAB waar er plek is voor 6 ploegen in een finale.

Zaterdag:

De zware 4- had op zaterdag een pittige promotiecode, alleen de nummers 1 per heat en de overall tijdsnelste 2e gingen door naar de A-finale, een 1e plek was dus het doel. Hoewel de race prima ging lag het tempo wat laag en kwamen de pushes er niet echt uit, waardoor de 1e plek al vrij snel was ingenomen door Argo. Hoewel er goed is gestreden voor het behouden van de tweede plek in hun heat, was dit helaas niet genoeg om door te gaan naar de Afinale.

Meike&Vivian gingen dit weekend weer van start in de 2-, en op zondag maar liefst in het DE2-veld. In een voorwedstrijd van 3 zouden de nummer 1 en 2 doorgaan naar de Afinale, maar was de concurrentie vrij pittig. Zowel het Orca als het Okeanos bootje hadden onze 2- als eens verslagen en bleken dit weekend nog te sterk voor Meike&Vivian.

EJZ ging op zaterdag van start in de 8, voor het eerst sinds de Heineken Roeivierkamp. Na wat last minute invaller stress gingen de mannen met een invaller van Vidar het water op om de time-trial te varen. Alleen de 4 tijdsnelsten zouden doorgaan naar de finale, wat voor EJZ geen realistisch doel was om te halen. Na een lange periode niet achten was het zaterdag vooral kijken waar ze in dit veld zouden liggen en hopelijk meevaren in de middenmoot van het zware mannen veld. De rest van het veld bleek helaas nog wat te sterk en de mannen eindigden op de 14e plek.

Voor de EJD zou dit weekend een revanche worden voor de Hollandia. Waar de resultaten daar nog wat tegen vielen zat de moed er de afgelopen weken weer goed in en werd er hard getraind. Met een verandering in de opstelling werd de beste boot op het water gelegd en was het doel dit weekend wat plekken te stijgen in de middenmoot. In de time-trial eindigden de dames op een nette 9e plek, wat in de lijn der verwachting lag kijkend naar de afgelopen wedstrijden.

Ook EJL had te maken met wat last minute invallers stress. Na wat gezoek kon EJL dan toch met een invaller van Argo het water op om de time-trial te varen. Hoewel de trainingen afgelopen week veel potentie lieten zien kwam dat er op zaterdag helaas nog niet helemaal uit, en eindigden EJL op de 11e plek.

Jarno startte dit weekend weer in het LHB1x veld. Met een vergelijkbaar veld als tijdens de Hollandia was het halen van de A-finale het doel, maar daarvoor moet je bij de snelste 4 boten horen bij de time-trial. Na een goede race

Felix&Mees startte dit weekend samen in de 2x. Felix en Joost zijn samen in de 2x zeer succesvol en ook Mees roeit niet onverdienstelijk in de skiff, dus toen Joost niet kon starten op de ZRB was het plan om Felix en Mees samen te laten starten snel gemaakt. In een veld met vooral voor Felix veel bekende tegenstanders was een A-finale plek te verwachten, maar zeker niet gemakkelijk. Na een voorwedstrijd waarbij de lange, rustige klappen zorgde voor de beste tijd binnen het veld kwam de hoop op een blik toch steeds dichterbij. Ook tijdens de finale zijn de verwachtingen dubbel en dwars waar gemaakt: Na een goede start werd de boot steeds verder langs de tegenstander geschoven en werden Felix en Meer overtuigend eerste! Het eerste BLIK was binnen!

De afgelopen wedstrijden gingen niet helemaal zoals gehoopt bij de lichte 4-. Tijdens wedstrijden lag het tempo vaak net wat te laag, en ook op de ZRB lukte het niet helemaal om de juiste halen te vinden waardoor er helaas geen finale werd gehaald.

Iza&Eva startte op zaterdag in een moeilijk veld, namelijk het LDG2x veld. Dit betekent dat zij het op moesten nemen tegen mensen die al minstens een jaar langer roeien dan zij, dus het doel voor vandaag was zo lang mogelijk bij de concurrentie blijven. Hoewel de concurrentie zeker sterker was hebben de dames een mooie race neergezet, waarbij er ze bleven vechten en zeker een mooie tijd neer hebben gezet.

Bij EJLD ging de race op zaterdag niet helemaal zoals gehoopt. Na de Hollandia was Asopos stiekem de favoriet voor het beginnersblik, maar tijdens de race bleek Skadi helaas een te sterke tegenstander. De technische puntjes van de afgelopen weken kwamen niet helemaal lekker tot uiting en ook het echt vechten voor die eerste plek miste een beetje waardoor de finale helaas niet werd gehaald.

Elsemieke startte het LDB1x veld, en stiekem was dit een blik wat iedereen al wel een beetje hard verwacht. Na een voorwedstrijd waarbij ze met ruim 30 seconde verschil de snelste tijd neerzette, was het blik eigenlijk zo goed als al binnen. Gelukkig maakte ze dit dubbel en dwars waar tijdens de finale en is Elsemieke nu ook beginner af in het scullen!

Roxann&Sanne hadden op zaterdag een directe finale, omdat er maar 4 inschrijvingen waren voor dit veld.  Hoewel de dames op de ZRB al een stuk gelijker roeiden dan op de Hollandia was het niet genoeg om de concurrentie van de zaterdag voor te blijven, en eindigden zij op een 4e plek in de finale.

Op zondag werden alle klassementesvelden gevaren in de vorm van een time-trial, waarna je je aan de hand van de gevaren tijd kon plaatsen voor de A-, B, of C-finale:

Waar de resultaten op zaterdag soms nog wat tegenvielen, werd er over het algemeen een stuk beter gevaren op zondag! Na de time-trials is het alleen de zware 4-, lichte 4-, zware 2-, EJD en EJZ niet gelukt om zich te plaatsen voor een van de finales. Meike en Vivian voeren als enige geen time-trial maar wisten zich niet te plaatsen voor de finale. EJL, EJLD, Elsemieke&Renate en Felix&Mees wisten zich met een sterke time-trial te plaatsen voor de A-finale, Roxann&Sanne roeiden naar de B-finale en Eva en Iza hadden een directe A-finale.

Iza&Eva hadden vandaag een directe A-finale. Hoewel zij startte in het LDB2x veld hadden de meeste tegenstanders flink wat meer roeiervaring dan onze dames en was het spannend wat de uitslag zou gaan worden. Na de start was het al snel duidelijk dat ze SKadi de baas waren en lagen ze op een mooie derde plek. Maar naarmate de race vorderde kwam gyas steeds dichterbij en met harde, lange halen onderwater wisten Eva en Iza uiteindelijk zelfs een tweede plek te behalen!

Roxann&Sanne plaatsten zich voor de B-finale, en de tijden lagen erg dicht bij elkaar. Hoewel de eerste en laatste plek in de B-finale al vrij snel duideljk waren, was het tussen Asopos en Nereus tot aan het einde toe een spannende strijd om de 2e plek waarbij Nereus er uiteindelijk toch met de 2e plaats vandoor ging. Al met al hebben de dames een goede race gevaren en net als op de Hollandia klassementspunten behaald.

Na het blik van gister was het vandaag belangrijk de 2e plek in het klassement vast te houden voor Felix&Mees. Na een 4e tijd te varen in de time-trial plaatsten zij zich net voor de A-finale en mochten zij s'middags nogmaals het water op. Tijdens de finale werd er goed gevaren en haalden Felix en Mees net als tijdens de time-trial een vierde plek.

Elsemieke&Renate startte dit weekend voor het eerst samen in de 2x. Hoewel het roeien nog niet altijd even lekker samen zat, werd er alsnog flink geduwd en voeren ze rappe tijden en werd er een gedeeld 2e tijd gevaren 's ochtends en mochten ze 's middags nogmaals. Na een wat minder harde start dan de rest van het veld hebben Renate en Els tot op de 1000 meter nog 3e gelegen, maar zich in de laatste kilometer nog goed teruggevochten naar een 2e plek! Met wat vaker samen trainen zouden ze zo maar eens hoog kunnen eindigen in het LDDev2x-klassement.

Na de wat tegenvallende race van EJL op zaterdag stapten ze op zondag (inclusief Maarten die weer beter was) een stuk geconcentreerder in de boot. Waar het roeien gister steeds meer uit elkaar zakte en ook het duwen af en toe werd vergeten werd er op zondag flink gestreden en werd er een derde tijd gevaren, genoeg voor een plek in de A-finale! In de finale wist EJL dezelfde halen als in de time-trial weer te vinden en werden ze netjes vierde, wat ze 6 klassementspunten oplevert!

EJLD voer op zondag een stuk beter dan op zaterdag! Na wat stress om ballast vlogen de dames de time-trial in hoewel ze op de 500m nog 6e waren, wisten ze zich toch met een mooie derde tijd te plaatsen voor de A-finale! Ook in de A-finale voeren ze weer een mooie race, net als tijdens de time-trial en er werd een mooie derde plek behaald in het klassement!

Het was een mooi weeekend, dat er de volgende wedstrijd maar weer net zo succesvol gevaren mag worden!