Fleur Jaspers wereldkampioen onder 23

Fleur Jaspers heeft GOUD gewonnen op de wereldkampioenschappen onder 23 in Sarasota-Bradenton, Florida, VS. Zij deed dat in de acht met de volgende opstelling: Lisa Goossens (Nereus), Maartje Damen (Laga), Fleur, Benthe Boonstra (De Laak), Dieuwertje den Besten (Laga), Iris Klok (Nereus), Fanny Bon (Willem III), Anne-Eva Petersen (Nereus) en stuur Eline Berger (Skadi). In de oefenrace op vrijdag finishte Nederland maar nipt voor Groot-Brittanië, met Roemenië, VS en Duitsland op grote achterstand. Hadden de Britten of de andere ploegen verstoppertje gespeeld? Nee, in de finale op zondag pakte Nederland op 700m de leiding en roeide soeverijn en magistraal naar de overwinning en het GOUD, met zilver voor de Britten op 5 seconde en brons voor de VS op 6 seconde. De race is hier volledig terug te zien.
 
Hoe is Fleur op het wk onder 23 terechtgekomen? Allereerst moest ze daarvoor opvallen, op de door de roeibond aangegeven momenten: De profieltests met in het bijzonder de NKIR, en het NK Klein. Na de NKIR (december) mocht Fleur samen met Roxann al een dagje op de Bosbaan komen trainen en fysiologisch getest worden (januari). Na een goede tweede profieltest (asopos.nl/records/ergo) werd Fleur op de NK Klein (april) in de skiff op zaterdag uitgeschakeld in de kwartfinale. Maar halverwege de zondag, terwijl Fleur het beginnerveld aan het verpulveren was, werd duidelijk dat haar prestatie op de NK wel degelijk genoeg was voor weer een nieuwe uitnodiging bij de bond. Met de voorlopige onder 23 selectie reisde Fleur af naar Duisburg voor de Wedau regatta, waar ze twee keer tweede werd. Drie weken later werd de acht op de ARB gediskwalificeerd wegens laatkomen en afsnijden bij het oproeien (het was erg heet en de boot had expres laat uitgezet); een blik verloren. Buiten mededinging en buiten het zicht van de boze coaches roeide ze wel een goede tijd. Tussen Duisburg en de ARB was er een bakboorder afgevallen, wat goed was voor Fleurs kansen. Maar ondertussen hing het zwaard van Damocles bestaande uit in de VS studerende en roeiende concurrenten boven Fleurs hoofd. In de week na de ARB werd er flink getest en geselecteerd. Fleur verbeterde zich weer op de fysiologische tests, en overleefde deze selectieronde, waardoor ze met de acht het NK Groot en de WorldCup II ging starten. Het NK Groot werd een schitterende aangelegenheid met de Dames Holland Acht, de beoogd onder 23 acht en een combiacht met onder meer twee roeiers van de zilveren onder 23 acht van 2018. De (weliswaar in een trainingskamp afgepeigerde) Holland Acht wist slechts met 2 seconde van de onder 23 acht te winnen; zie hier. Op de tweede Worldcup in Poznan, Polen voer de beoogd onder 23 acht duidelijk achteraan; het internationale toproeien bleek nog wat te veel van het goede. Direct na de Worldcup kwam echter het goede nieuws dat Fleur definitief naar de WK onder 23 mocht! Na een kleine detour met een tweede plek en verenigingsrecord met Elsemieke in het DG2x-veld op de Slotwedstrijden, kwam voor vier weken de focus volledig op de WK te liggen. Onder het oog van kijkers over de hele wereld, van Nieuw Zeeland tot de VS (ESPN zond de boel uit), van Groningen tot ons eigen Victoria Regia, roeide Fleur op 28-juli-2019 naar de wereldtitel. Zij werd hiermee de eerste wereldkampioen in de geschiedenis van Asopos de Vliet, de eerste medaillist op een WK onder 23 en de eerste dame van Asopos met een medaille op een groot toernooi. Wat een klasse! En dat voor een vierdejaars roeier! Het was tevens (pas) haar derde blik van het seizoen, na al die tweede plaatsen. Asopos de Vliet is razend trots op de prestaties van Fleur!
 
Terwijl de rest van de vereniging bijkomt van dit succes, is Fleur inmiddels op een welverdiende vakantie. Moge dit succes van Fleur een aanmoediging zijn voor haarzelf en de rest van de vereniging om hoge doelen te stellen en die met volle overgave na te streven!
 
Foto's Fleur Jaspers, WorldRowing

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.