Nabeschouwing WK Linz

Hetairoi, lieve leden, beste aankomend eerstejaars,

 

Tijdens het WK roeien in Linz afgelopen week is er hard gestreden om zowel de wereldtitels als de Olympische kwalificatie-tickets voor Tokio. Asopos toproeiers Boudewijn, Bart en Ward zijn hier gestart in respectievelijk het mannen vierzonder-veld en het lichte mannen dubbelvier-veld. Meerdere malen zaten we op het puntje van onze stoel, want wat waren de races spannend! Lees hieronder hoe het toernooi van de mannen vierzonder en de lichte dubbelvier is verlopen.

 

De mannen vierzonder (met Vincent van der Want, Boudewijn Röell, Jan van der Bij en slag Nelson Ritsema) begon het toernooi op zondag met een tweede plek in de heats, vlak achter Australië. Een goed begin, maar er moest nog een tandje bij om in de herkansingen zeker te zijn van een plek in de halve finale. Dit lukte: de vierzonder lag vanaf het begin vooraan en heeft deze positie niet meer weggegeven. Met een eerste plek in de herkansing gingen de mannen door naar de halve finale. In deze halve finale moest een top 3 plek worden behaald om zeker te zijn van een plek in de A-finale én een Olympisch ticket. Helaas lagen er al vrij snel in de race drie ploegen vooraan in het veld, en lag Nederland net wat achter op een vierde plek. Op het eind werd het nog spannend wie er met de winst vandoor ging, maar de mannen vierzonder van Boudewijn moest hier genoegen nemen met een 5e plaats en B-finale. Op zaterdag waren er tijdens de B-finale echter nog 2 tickets voor Tokio te behalen, dus hier hadden de mannen hun zinnen op gezet. Met een enorm spannende race en een hele sterke eindsprint won Nederland de B-finale! Een hele mooie slotrace van het toernooi.

 

Het toernooi van de lichte mannen dubbelvier (met Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en slag Bart Lukkes) begon op maandag met de heats. Er werd hier een goede race gevaren, maar China was sneller weg uit de start en het verschil was te groot om gedurende de race nog goed te maken. Het verschil met de nummers 3 en 4 was groot, dus het vertrouwen om in de herkansing alsnog een plek voor de A-finale te bemachtigen was ook groot. Na een enorm spannende race waar de nummers 1, 2 en 3 binnen een seconde finishten, trok Nederland aan het langste eind en behaalde een plek in de A-finale. In de finale op vrijdag lag China al snel op kop, maar de strijd om de drie plekken daarachter was ontzettend spannend. Nederland lag na 1500m op een tweede plek achter China, maar Italië wist er nog een gigantische eindsprint uit te persen waar Nederland helaas niet meer op kon reageren. Een bronzen medaille voor de mannen in het LM4x veld: een onwijs knappe prestatie!  

 

Door de Nederlandse equipe is een totaal van 10 medailles behaald op dit WK (2 goud, 5 zilver en 3 brons) en 11 internationale kwalificatie-tickets voor Tokio (M8+ , M4x, M4-, M2x, M1x, W4x, W4-, W2x, W1x, LW2x, PR2Mix2x). Dit maakt het WK van 2019 tot het meest succesvolle WK roeien ooit voor de Nederlandse equipe!

 

Wij zijn ontzettend trots op de prestaties die onze toproeiers hebben geleverd afgelopen roeiseizoen. We kijken uit naar wat komend seizoen gaat brengen, maar niet voordat de roeiers van de nodige rust hebben genoten!

 

Met paars-wit-rode groet,

Renate Vos

Beoogd f.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet 

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)