Voorbeschouwing Amstelbeker 2019

Hetairoi, lieve leden, beste aankomend eerstejaars,

 

Zondag 22 september is het tijd voor de Amstelbeker: een prestigieuze wedstrijd over 750m, waar oude achten van burger- en studentenverenigingen het tegen elkaar zullen opnemen in de strijd om de Palm- en Fortunabeker. In Henley-achtige sferen zullen toeschouwers vanaf het terras van de K.A.R.&Z.V. De Hoop kunnen genieten van dit koninklijke en corporale roeifestijn.

 

Het paars is met twee achten goed vertegenwoordigd op de Amstel. Zowel MGD als MGH hebben de afgelopen trainingen hard gewerkt om het vermogen aan boord van de acht zo snel mogelijk om te kunnen zetten naar bootsnelheid. Met niet zo heel veel trainingen om samen te komen was het zaak om vanaf het begin de neuzen dezelfde kant op te hebben, en hard aan te bak te gaan om zoveel mogelijk rondes door te komen op de Amstelbeker. Waar het bij beide ploegen nog niet elke training lukte om goed samen te komen, zijn er wel degelijk goede stappen gezet en werden er steeds betere sprinthalen gevonden. Dit geeft vertrouwen voor de wedstijd.

 

In onze damesacht roeien Lieke van Zijl, Anouk Bonke, Meike van Kootwijk, Sterre Lindenburg, Frederike Mooij, Djoeke Lammerse, Sanne Dijkstra en Fleur Jaspers gestuurd door Robert Braal. Met haar ervaring vanuit de u23 damesacht is Fleur een ontzettend goede en gedreven slag van de Amstelacht. Gevolgd door Sanne die direct na het EUC vanuit haar skiff de acht in is gestapt heeft de damesacht een slagenpaar dat enorm strak voorslaat. Aangevuld met EJD ’19 en MGD ’19 roeisters heeft de acht veel power aan boord waarmee ze, wanneer er goed samen onder water wordt gewerkt, wel eens meerdere rondes door kan gaan.

 

Asopos wordt bij de heren vertegenwoordigd door Joost Braspenning, Bonno Muller, David Nederstigt, Lucas Hoedemaker, Lukas Meester, Anton van der Gaag, Siem Wesseling, Mathijs Berkhout en stuur Yadi van Holst. Slagen Mathijs en Siem hebben afgelopen seizoen in de tweezonder bewezen erg goede sprinters te zijn. Achter hen zien we een duidelijke verdeling in de boot: de zwaren op slag, de lichten op boeg. Met het vermogen van de zwaren, het tempo tikken van de lichten en sprint-duo Berkhout en Wesseling op slag zit er in ieder geval voldoende sprintvermogen in de boot. Wanneer de mannen het hoofd koel houden en samen zo effectief mogelijk de boot weten te verplaatsen, heb ik er vertrouwen in dat de mannen wel eens meerdere rondes verder kunnen gaan komen.

 

De Amstelbeker begint met een time-trial voor elke ploeg, waarna in beide studentenvelden de snelste van de vijftien deelnemende ploegen direct doorgaat naar de kwart-finale. De overige veertien ploegen zullen eerst nog een boord-aan-boord voorwedstrijd varen waarin de snelste ploeg doorgaat naar de kwart-finale. Snel varen in de time-trial is erg belangrijk, want van de veertien ploegen die de voorwedstrijden varen zullen de snelste en de langzaamste tegen elkaar worden geloot, de op-een-na snelste tegen en op-een-na langzaamste enzovoorts. Hoe sneller je de time-trial vaart, hoe meer kans je dus hebt om de kwart-finale te winnen. De kwart-finales en ook de halve-finales zullen beide met een knock-out systeem gevaren worden, waarbij de verliezer afvalt en de winnaar doorgaat naar de volgende ronde. Uiteindelijk zullen de winnaars van de studenten- en burgervelden het tegen elkaar opnemen in de strijd om de Palm- en Fortunabeker.

 

De time-trials van de damesachten starten om 13:00, en onze dames zullen als 10e in actie komen. De heren zullen als 4e starten in een blok time-trials dat om 13:10 start. De voorwedstrijden van de dames starten tussen 13:40 en 14:04, die van de heren tussen 14:08 en 14:32. De kwart-finales volgen daarna voor de dames vanaf 15:40 en voor de heren vanaf 15:56. Om 16:34 en 16:38 zullen de halve finales van de dames plaatsvinden, die van de heren om 16:42 en 16:46. Op het eind van de dag worden een A- en B-finale per veld gevaren om uit te maken wie de beste studentenverenigingsacht is en wie de beste burgerverenigingsacht is. Tot slot zullen er finales plaatsvinden tussen de beste burger- en studentenacht. Bij de mannen wordt hier voor de Palmbeker gestreden, bij de dames voor de Fortunabeker.

 

Succes aan alle roeiers en kom allemaal naar Amsterdam om het paars nog harder te laten varen!

 

Met paars-wit-rode groet,

Renate Vos

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.