Voorbeschouwing WinterWedstrijden 2020

Hetairoi, lieve leden,

 

Komend weekend is het dan eindelijk zover: de eerstejaarsploegen zullen na wekenlang hard trainen voor het eerst de strijd aangaan met de rest van roeiend Nederland in de klassementsvelden. De ouderejaars hebben in het najaar al meerdere keren aan de concurrentie laten zien wat ze waard zijn, en zij zullen dit weekend op de 5k in Delft laten zien hoeveel stappen ze de afgelopen weken hebben gezet. Door de hevige wind die dit weekend is voorspeld zijn helaas alle blokken op zondag afgelast. Blok 1 en 2 op zaterdag zullen in ieder geval doorgaan, en het HEj 8+ veld hoogstwaarschijnlijk ook, al dan niet in blok 2. Gelukkig kunnen bijna alle Asoposploegen dus in ieder geval nog één keer de baan over. Zie onderaan de voorbeschouwing het tijdschema van de zaterdag.

 

De EJD zal het spits afbijten in blok 1. In een goed gevuld veld met 16 ploegen zal de EJD hard aan de bak moeten gaan om zoveel mogelijk klassementspunten binnen te halen. Op de NKIR heeft de EJD al laten zien over veel vermogen te beschikken en ook op sparsessies hebben de dames keer op keer enorm snelle tijden gevaren. De dames blijven gretig in zichzelf willen verbeteren, wat heeft geresulteerd in een winter vol hard trainen. Wanneer de dames vol strijdlust de race in gaan en doen wat ze altijd doen heb ik er het volste vertrouwen in dat ze het seizoen mooi zullen openen.

Na de EJD zal de EJLD hun eerste klassementsrace gaan varen. Ook zij wisten op de NKIR een Asopos-record te varen en hebben daarmee laten zien niet alleen technisch goed te kunnen roeien, maar ook over veel kracht te beschikken. Op sparsessies varen de dames enorm goede tijden, dus de verwachtingen lagen direct hoog. De dames laten zich echter niet gek maken en hebben het hoofd koel gehouden en de winter hard doorgetraind. En met resultaat: op de Oude Rijn Head werden opnieuw enorm rappe tijden gevaren waardoor de dames er met de winst vandoor gingen. Als de dames ook dit weekend het hoofd koel weten te houden en focussen op hun eigen rake klappen heb ik er vertrouwen in dat de dames opnieuw een mooi resultaat kunnen neerzetten.

Na de achten en viertjes is het tijd voor de skiffs van MGD. Allereerst zal Sanne in het DG 1x-veld van start gaan. Sanne heeft de gehele winter hard getraind en vele lange trainingen gedraaid. Hierdoor zijn technisch flinke stappen gezet en is Sanne topfit. Ze heeft eerder al bewezen enorm sterk te zijn op lange afstanden, dus dat belooft veel moois op de 5000m. In een veld met 8 inschrijvingen, waaronder enkele oude bekenden, is het zaak om de lange halen uit de trainingen op te zoeken en daarmee ze hard mogelijk te varen richting de top van het veld.

Hierna is het de beurt aan Meike in het DB 1x-veld. Meike heeft deze winter vele meters gemaakt in de skiff, en nu haar oude roeimaatje Vivian terug is uit Finland wordt ook weer regelmatiger in de twee getraind. Helaas gaat het DB 2x-veld op zondag niet door, waardoor ze dit weekend alleen in de skiff zal starten. Meike blijft zich telkens verbeteren in de skiff en op de Oude Rijn Head werden nette percentages gevaren. Met 10 inschrijvingen, waaronder enkele jongerejaars en enkele ouderejaars, heb ik er vertrouwen in dat Meike met de gretige en lange halen uit de trainingen goed mee kan varen in het veld.

Als laatste Asoposser van blok 1 zal Lindsay haar race over 5000m gaan varen in het LDB 1x-veld. Na een kort uitstapje in de 4* op de Novembervieren heeft Lindsay de gehele winter in de skiff getraind richting het langebaan seizoen. Gedurende het trainingsweekend in Brugge zijn goede stappen gezet, en ook de weken daarna is hard doorgetraind richting de WinterWedstrijden. Hoewel niet alle sparsessies de gehoopte resultaten opleverden heeft Lindsay zeker laten zien zowel technisch als fysiek klaar te zijn voor de strijd, dus ik heb er dan ook het volste vertrouwen in de Lindsay een mooi resultaat neer kan zetten wanneer ze met de nodige agressie onder water weg gaat trappen van de tegenstanders.

 

In blok 2 zal EJL als eerste de baan over gaan in het nieuwe LHEj 4*-veld. Het veld heeft jammer genoeg maar 5 inschrijvingen, maar dat neemt niet weg dat het een mooie strijd kan worden. Hoewel de heren door veelvuldig blessureleed een wat wisselende voorbereiding hebben gehad en helaas niet aan alle sparsessie mee hebben kunnen doen zijn er afgelopen periode enorme stappen gezet. De heren kregen het scullen steeds meer onder de knie, de ergotijden gingen rap omlaag en de bootsnelheid lag steeds hoger. Omdat de mannen niet alle meetmomenten hebben meegevaren en ze in een nieuw klassement starten is het lastig inschatten hoe ze in het veld zullen liggen. Als ze de gretigheid van de Oude Rijn Head weten terug te vinden, en ze met z’n vieren elke haal ervoor gaan, zou het zomaar eens mooi kunnen uitpakken.

Hierna starten Djoeke en Frederike in combinatie met Njord in het DG 4+-veld. De dames hebben de afgelopen tijd afwisselend op Njord en op Asopos getraind, en hebben goede trainingsmaatjes gevonden in de dames van Njord. Door onvoldoende inschrijvingen zullen de dames helaas alleen in de 4+ in actie komen en niet ook nog in de DE 8+. De dames hebben snel hun draai gevonden in de combinatieboot met Njord en er zijn flinke stappen gezet in korte tijd. In een veld met 9 inschrijvingen zal in ieder geval de strijd met de andere Njord viermet erg leuk worden. De dames zijn de hele winter erg goed bezig geweest, dus ik ben heel benieuwd waar ze in dit veld zullen eindigen.

Na de grote nummers is het tijd voor de skiffs van MGH. Zij zijn goed vertegenwoordigd met maar liefst 5 skiffs. Allereerst zullen Joost en Mees van start gaan in het HG 1x-veld. Zij hebben afgelopen winter een uitgebreider trainingsschema gevolgd dan hun lichte trainingsmaatjes, en zijn volle bak aan het trainen richting het NK klein in april. Een paar weken terug hebben ze hun eerste krachtmetingen gehad op het water en op de ergometer, en hun trainingsschema heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. De heren hebben niet specifiek naar de WinterWedstrijden toegewerkt, maar hun fysieke en technische basis is ontzettend goed, dus ik kijk er naar uit om te zien hoe de mannen het er vanaf brengen in het zware veld.

Hierna zal Felix in actie komen in het LHG 1x-veld. Hij zal in dit pittige veld met 12 inschrijvingen een hoop bekenden van vorig jaar tegenkomen. Felix heeft de meeste sparsessies in de dubbeltwee gestart, maar heeft tijdens de trainingen ook aan een goede basis in de skiff gewerkt. MGL heeft de gehele winter hard getraind, dus Felix is zeker klaar voor het langebaan seizoen. Met behoorlijk pittige concurrentie zal Felix hard aan de bak moeten om in de top van het veld te eindigen, maar met een goede race is er heel veel mogelijk.

Als laatste van blok 2 zullen Marc en Noud in het LHB 1x-veld starten. Voor beide heren zal dit de eerste wedstrijd in de skiff worden sinds de Tromp. In trainingen en sparsessies hebben de heren laten zien goede stappen te hebben gemaakt, zowel technisch in de skiff als qua kracht. Zo heeft Noud bijvoorbeeld op de NKIR laten zien fysiek erg veel in zijn mars te hebben. In een goed gevuld veld met 21 inschrijvingen, waaronder zowel jongerejaars als ouderejaars skiffeurs met al wat meer ervaring, zal het voor beide heren een spannende strijd worden. Ik kijk uit naar de krachtmetingen in dit veld en ben erg benieuwd hoe onze lichte mannen het ervan af zullen gaan brengen.

 

Als laatste van de dag zal EJZ hun race over 5000m varen. De mannen hebben hard getraind de afgelopen periode, en hebben dan ook enorme stappen gezet. Hoewel de resultaten op sparsessies nogal wisselend waren en de mannen er niet altijd met de volle 100% invlogen en het technisch niet altijd even goed samen zat, heeft de ploeg wel laten zien dat ze weten hoe ze een race gretig in moeten vliegen en hoe ze een volledige afstand lang door moeten beuken. Met 15 zware achten in hun veld zullen de mannen alles op alles moeten zetten om vanaf haal één aan te vallen en te laten zien hoe graag ze meedoen in de strijd om de punten. Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan en de heren collectief doorbeuken onderwater hebben de mannen een hoop in hun mars en ben ik heel benieuwd hoe ze hun eerste wedstrijd zullen gaan varen.

 

Kom alle Asoposploegen aanmoedigen langs de Schie of volg ze live op https://hoesnelwasik.nl/ww/20/ASO/vereniging.

Succes aan alle startende ploegen, en dat er vele klassementspunten mee naar Leiderdorp zullen gaan dit weekend!

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Renate Vos

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Tijdschema

Blok 1 – zaterdag 10:00

EJD (DEj 8+)

EJLD (LDEj 4*)

Sanne (DG 1x)

Meike (DB 1x)

Lindsay (LDB 1x)

 

Blok 2 – zaterdag 13:15

EJL (LHEj 4*)

Djoeke & Frederike (DG 4+ in combinatie met Njord)

Joost (HG 1x)

Mees (HG 1x)

Felix (LHG 1x)

Marc (LHB 1x)

Noud (LHB 1x)

 

Blok 3 – zaterdag 16:30

EJZ (HEj 8+)

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)