Nabeschouwing WinterWedstrijden 2020

Hetairoi, lieve leden,

 

Afgelopen weekend zijn er maar liefst 13 Asoposploegen in actie gekomen op de Schie in Delft. Tijdens de 5k van de WinterWedstrijden gingen de eerstejaars voor het eerst de strijd aan om de klassementspunten en konden de middengroepen voor het eerst in 2020 laten zien hoe fit ze de winter door zijn gekomen. 

 

Als eerste ging de EJD van start. Ze vlogen de race gretig in en lieten gelijk zien dat ze waren gekomen om mee te doen voor de klassementspunten. Het lukte de dames niet direct om met de harde meewind een goed ritme te vinden en om de harde klappen te maken zoals ze dat normaal doen. Naarmate de race vorderde kwamen de dames steeds beter in een strak ritme. Hoewel de dames zelf niet helemaal tevreden waren over de race hebben ze met een 9e plek wel het eerste punt binnengehaald. De verschillen in het veld zijn klein, dus als de dames het harde werk van de afgelopen weken doorzetten kunnen ze bij de volgende wedstrijd zomaar weer wat plekken stijgen. 

Hierna was het tijd voor de 5000m van de EJLD. Langs de kant was de spanning om te snijden. Iedereen wist dat de percentages van de trainingen veelbelovend waren, en dat met een goede race een plek in de top van het veld bijna niet uit kon blijven. De dames vlogen de race in en wisten voor de Kandelaarbrug al de eerste tegenstander in te halen. Vlak na de Kandelaar werd met een sterke push op commando van Julia de tweede boot ingehaald. Onder luide aanmoedigingen vanaf de kant wisten de dames goed door de vermoeidheid heen te trappen en er zelfs nog een eindsprint uit te krijgen. Na het lange wachten op de finishtijden van de rest van het veld was het duidelijk: EJLD wint met overmacht (en een baanrecord!) de WinterWedstrijden. Een ontzettend mooie opening van het seizoen. Nu is het de taak aan de dames om scherp te blijven en de uitzondering te worden die de vloek van de WinterWedstrijden bevestigt. 

Na de klassementsvelden was het de beurt aan de skiffeuses van MGD. Sanne ging hier als eerste van start in het DG 1x-veld. Ze bewees hier opnieuw erg sterk te zijn op lange afstanden. Waar enkele concurrenten naar het eind toe wat inzakten, bleef Sanne door bikkelen en klom gedurende de 5000m steeds meer plekjes omhoog. Ze wist de dame van Skøll die direct na haar weg startte lang achter zich te houden wat een hele mooie strijd opleverde. Helaas trok de dame van Skøll aan het langste eind en ging er uiteindelijk in een rappe tijd met de winst vandoor. Sanne behaalde een hele knappe 3e plek in het gevorderde skiffveld.

Hierna ging Meike de strijd aan in het DB 1x-veld. Er waren sinds de Hel goede technische stappen gezet, dus het was spannend hoe deze er tijdens de wedstrijd uit zouden komen. Er zaten erg goede stukken tussen waar lange halen werden gemaakt, maar helaas was de invulling onder water niet altijd genoeg om hoog in het veld te eindigen. Meike moest helaas genoegen nemen met een 10e plek.

Lindsay ging als laatste Asoposser van blok 1 het water over. De resultaten op sparsessies waren wat wisselend, maar technisch was veel vooruitgang geboekt, dus met goede moed en klaar voor de strijd ging Lindsay het water op. Ze was technisch erg lekker aan het roeien en wist de gehele race lange halen te maken. Helaas kwam de kracht er onder water nog niet genoeg uit, waardoor enkele concurrenten erlangs gelaten moesten worden. Hoewel Lindsay goed gefocust bleef op het eigen roeien was het uiteindelijke resultaat en 10e plek.

 

Na een korte pauze gingen de races verder en was het de beurt aan de heren om een gooi te doen naar de klassementspunten. Allereerst ging EJZ van start in het HEj 8+-veld dat was verschoven naar blok 2. De heren begonnen gretig aan de race en de benen zaten er goed onder. De wind die gedurende de ochtend steeds meer was komen opzetten maakte het water erg lastig, waardoor de mannen goed scherp moesten blijven om technisch strak samen te blijven roeien. Met de vermoeidheid die toenam liep het roeien wat uit elkaar en werd de kracht op de benen minder. Tussen de opzetjes door wisten de heren de bootsnelheid niet hoog genoeg te krijgen om weerstand te bieden tegen de concurrentie die langzaam op ze inliep. Helaas resulteerde dit voor de mannen in een 15e plek. 

Hierna ging EJL de baan over in het nieuwe LHEj 4*-veld. Ondanks het lastige water begonnen de mannen gretig aan de race en voeren een goed eerste stuk. Naarmate de race vorderde begonnen wat pijntjes op te spelen en kregen de mannen meer last van de golven. Hierdoor liepen de benen er langzaam af en verloren de mannen de felheid onder water. Hoewel EJL goede stukken heeft laten zien moesten de heren genoegen nemen met een laatste plek in hun veld.

Na de eerstejaarsvelden gingen Djoeke en Frederike de strijd aan in een combi 4+ samen met 2 dames en een stuur van Njord. Na enkele trainingen in de vierzonder en slechts één week in de viermet was het voornaamste doel een goede eigen race varen en kijken hoe dicht ze in de buurt konden komen van de andere Njord 4+. De dames voeren een erg sterk eerste stuk en hielden dit lang vast. Tegen het eind werd het roeien iets minder strak, maar de benen bleven er goed onder, waardoor de dames beide doelen hebben behaald. Qua tijd zaten ze dicht op de 4+ van Njord en zeker gezien het feit er niet veel meters in de 4+ waren gemaakt hebben ze een erg goede race neergezet. De dames mogen erg tevreden zijn met hun 7e plek.

Na de grote nummers was het de beurt aan de skiffs van MGH. Mees en Joost gingen hier als eerste de strijd aan over 5000m in het HG 1x-veld. De mannen hadden niet specifiek naar deze wedstrijd toe getraind, dus het baantempo, zeker met de grote hoeveelheid golven, voelde nog wat onwennig. Beide heren kwamen niet helemaal in het gehoopte ritme en hadden moeite met ontspannen blijven roeien. De zware mannen bleken helaas net een maatje te groot, waardoor Joost en Mees respectievelijk 12e en 16e werden. Desalniettemin zijn de mannen erg lekker bezig en goed op weg naar het NK in april. Hoewel dit meetmoment niet uitpakte als gehoopt zijn er genoeg meetmomenten tijdens trainingen geweest waarop de heren hebben laten zien fit te zijn en technisch grote stappen te hebben gezet. 

Na het zware skiffveld was het tijd voor het lichte gevorderde skiffveld waar Felix in actie kwam. Hoewel Felix van tevoren wist dat het een pittig veld was waarin hij startte, was het resultaat niet helemaal zoals gehoopt. Het roeien kwam er onder water niet uit zoals op de trainingen en door de wind kon Felix niet de soepele lange halen maken waar aan was gewerkt. Hierdoor moest hij genoegen nemen met een 11e plaats.

Als laatste van de dag gingen Marc en Noud de baan over in het LHB 1x-veld. Marc opende de race erg sterk en wist goed door de golven heen te komen. Het tempo lag wat laag, maar technisch werden er gedurende het grootste deel van de race nette lange halen gemaakt. Noud had wat meer last van de golven waardoor het er met name achterin wat vanaf liep en er naarmate de race vorderde meer plakhalen inslopen. Hiermee eindigden de mannen in de middenmoot van het veld in een mooi Licht ‘18 trio: Joshua werd 10e (voor Triton), Marc 11e en Noud 12e. 

 

Hoewel de resultaten nog niet voor iedereen uitpakten zoals gehoopt, zijn er vele lessen geleerd tijdens deze opening van het langebaanseizoen. Moge het voor iedereen een motivatie zijn om nog een tandje bij te zetten richting de Heineken Roeivierkamp en de Head om daar nog meer punten en blikken mee naar huis te nemen!

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Renate Vos 

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.