Voorbeschouwing Europese Kampioenschappen Poznan, Polen 2020

Hetairoi, lieve leden,

 

Het is voor de roeier, coach of geïnteresseerde lezer altijd leuk om te zien dat er een nieuwe voorbeschouwing klaarligt over de volgende wedstrijd. Althans, dat is mijn ervaring. Dit jaar is het natuurlijk niet vanzelfsprekend dat een wedstrijd doorgang kan vinden en vind ik het persoonlijk extra bijzonder om een voorbeschouwing te mogen schrijven van de EK die dit weekend in Poznan, Polen, verroeid worden. Het is nog specialer aangezien Asopos de Vliet deze keer in drie Olympische nummers aan de start verschijnt. Eén van deze startende ploegen is zelfs een volledige Asoposboot. Dat hebben wij op onze vereniging nog niet vaak voorbij horen komen. We mogen beseffen dat Asopos het dus goed doet op internationaal niveau. Die trots wil ik graag uitdragen naar de rest van de vereniging!

 

Bart Lukkes en Ward van Zeijl:

Voor degenen die het nog niet weten: Bart en Ward willen heel graag de Olympische Spelen in Tokyo starten. Zoals men begrijpt gaat dat niet altijd vanzelf, je moet bewijzen dat je goed genoeg bent en dat kost tijd. Medio augustus hebben Bart en Ward zich gekwalificeerd voor de EK door een spannende sparsessie op de Bosbaan te winnen. Komende wedstrijd is een belangrijk moment in het traject naar de Olympische spelen om te kijken waar ze staan ten opzichte van de wereldtop. Dit zou voor hen de eerste race zijn in de LM2x op internationaal niveau.

 

De Olympische Spelen van 2021 is voor Lichte roeiers de laatste kans een medaille te pakken. Om naar een medaille toe te werken zijn Bart en Ward een lang proces ingegaan met misschien wel onmogelijke doelstellingen. Komend weekend kunnen ze daar een verschil in maken. Ze zijn daarom al een lange tijd hard aan het trainen en ze zijn erop gebrand dat deze doelen behaald worden. Bart en Ward laten echter niet alleen zien dat ze gedreven zijn om de Olympische Spelen te mogen starten, maar ook dat ze veel plezier hebben in de sport. Zoals Ward afgelopen weekend aan mij liet weten: “Als je niet kan gnerken, dan gaat je plan niet werken.” Dat is wellicht ook de kracht waarmee deze twee Lichte pikken het ver kunnen schoppen.

 

Desalniettemin begrijpen ze zelf heel goed wat de uitdagingen zijn waar ze voor staan. Ze zijn niet de enige Lichte roeiers die zich dit weekend moeten bewijzen. Zo krijgen ze tegenstand van een veld waar men u tegen zegt. De apenrots der apenrotsen, zeggen Bart en Ward zelf. Bijna de gehele top zes van afgelopen WK is aanwezig bij de start dit weekend (m.u.v. de wereldkampioenen zelf). Dat belooft een heuse strijd te worden. Bart en Ward hebben vaker laten zien dat ze niet voor één gat te vangen zijn en kunnen dit weekend bewijzen waar ze zo hard voor gewerkt hebben.

 

Yadi van Holst:

Dit weekend staat er nog meer bijzonders op het programma. Yadi, één van onze ervaren stuurtjes, is geselecteerd om de Nederlandse Paraboot te sturen. Yadi is nu derdejaars Asoposser en is begonnen met sturen in de dames opleidingsacht 2019 (Zwaartekracht). In datzelfde jaar heeft ze veel van onze middengroepen gestuurd in de acht, waarna ze uiteindelijk de Amstelbeker 2019 mocht sturen. Al snel was haar ter ore gekomen dat de bond op zoek was naar een stuur voor de paraboot. Het duurde niet lang voordat ze daar vaker mocht sturen en uiteindelijk vaste stuur werd. Ze stuurt nu al een tijdje de Mixed PR3 boot en dit weekend is zij ook in Polen te vinden.

 

Een jaar geleden sparde de Paraboot ook op de Oude Rijn mee tijdens de jaarlijkse Kersttest op Asopos. Daar voer de boot zo nu en dan nog onwennig, maar in de tussentijd hebben ze flinke stappen gezet om naar de EK uitgezonden te worden. Ook voor hen is het een lang traject en zijn de Europese Kampioenschappen hun eerste internationale meetmoment. Ze hebben zelf het doel gesteld om in de top drie te eindigen dit weekend, maar het zal een lastige opgave worden. Daarentegen presteert Nederland op gebied van para-roeien al een aantal jaar goed en deze nieuwe formatie met Yadi als stuur moet zich hopelijk ook kunnen meten aan internationaal niveau. Het gaat dus interessant worden om te zien hoe zij haar roeiers over de finishlijn stuurt.

 

Boudewijn Röell:

Boudewijn is al langer aangesloten bij de Nederlandse Roeibond en heeft al aardig wat internationale wedstrijden achter de rug. De huidige Olympische bronzen medaillist in de Men’s Eight (8+) heeft op afgelopen WK een ticket verdiend voor de Olympische Spelen in de Men’s Four (4-). Nu staan de Europese Kampioenschappen op het programma en moet hij laten zien dat ze verbetering hebben geboekt ten opzichte van afgelopen WK. Samen met Nelson Ritsema (Nereus), Sander de Graaf (Thêta) en Jan van der Bij (Skøll) moeten ze nu laten zien dat ze een plek in de A-finale verdienen. De tegenstanders zijn grotendeels vergelijkbaar met vorig jaar; de hele top acht is aanwezig. Dat jaar liepen ze helaas net de A-finale mis, maar hebben ze wel laten zien dat ze sneller kunnen roeien dan de huidige wereldkampioen door zich te herpakken in de B-finale. Met die prestatie in het achterhoofd zal Boudewijn dit keer graag revanche willen nemen.

 

Goed voorbereid op deze wedstrijd zijn ze in ieder geval. In september zijn de bondsmannen nog in Oostenrijk op trainingskamp geweest om hard te trainen en daarna kwamen ze terug naar de Bosbaan te Amstelveen om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Maar natuurlijk hebben de andere startende ploegen ook niet stil gezeten. Daarom zal de strijd ook nog spannend gaan worden en zullen de finishtijden net als afgelopen jaar niet ver van elkaar verwijderd liggen dit weekend. Om 11.15 morgenvroeg zullen we zien hoe ze hun boegbal als eerste over de finish proberen te krijgen in de eerste heat.

 

Ongeacht de prestaties die dit weekend geleverd gaan worden, doet het mij deugd om te zien dat Asopos goed vertegenwoordigd is op internationaal roeiniveau. Dat is een succes waar wij als vereniging allemaal trots op mogen zijn. Ik wil jullie aanmoedigen om morgen de wedstrijden te bekijken. De races zijn te volgen op: http://www.worldrowing.com/events/2020-european-rowing-championships/ en de finales worden live uitgezonden op zondag. Succes gewenst aan alle startende Asopossers komend weekend!

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Victor Hakeboom

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Starttijden:

 

Bart Lukkes en Ward van Zeijl (Lightweight Men’s Double Sculls LM2x):

Heat 1: Vrijdag 9 oktober 12.20

Repechage: Vrijdag 9 oktober 16.10

Finale C: Zaterdag 10 oktober 9.35

Semi final: Zaterdag 10 oktober vanaf 11.10 

Finale B: Zondag 11 oktober 9.20

Finale A: Zondag 11 oktober 13.31

 

Yadi van Holst (PR3 Mixed Coxed Four 4+):

Exibition race: Vrijdag 9 oktober 9.30

Finale A: Zondag 11 oktober 11.01

 

Boudewijn Röell (Men’s Four M4-): 

Heat 1: Vrijdag 9 oktober 11.15

Repechage: Vrijdag 9 oktober 15.15

Semi final: Zaterdag 10 oktober vanaf 11.30

Finale B: Zondag 11 oktober 9.00

Finale A: Zondag 11 oktober 13.01

 
 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)

Fout | Asopos de Vliet

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.